Когато войната в Украйна започва Леся напуска Одеса и идва в София със сина си, който е на 14 години. Идват в България с надеждата тук да продължат пълноценно живота си. Леся записва сина си в спортно училище в район Надежда. 

Детето обаче посещава училището само два дни.

"Първия ден се върна и каза, че не му е харесала атмосферата, децата се държали лошо, предимно момчетата. Аз му казах - това не е повод да не ходиш на училище", разказва майката. 

"И на втория ден като се върна разбрах, че са децата са му казали: "Путин ще дойде в дома ти и ще убие семейството ти."

Така детето е отписано от училището и майката, заедно с бащата на детето, с когото са разведени, търсят алтернатива. Решават, че това може да е Руския лицей в София. Причината, поради която са го записали там, е, че се говори на руски - език, който детето познава. В същото време в училището се изучава и български.

"Т.е първата година за него ще бъде за адаптиране. Аз знаех, че това е руски лицей, че може да има усложнения предвид ситуацията", обяснява Леся.

Кратко продължава и в това учебно заведение обучението на детето.

"След третата седмица той ми звънна, плачейки. Разказа ми следната ситуация: Децата от класа си подавали гъбата, с която се изтрива тебешира на дъската. В този момент дошла учителката, класната ръководителка, видяла гъбата в ръцете на сина ми, който също участвал в играта. Тя взела гъбата, казала “ела тук” и му натрила гъбата в лицето. Пред целия клас." 

Леся разказва това с горчивина. Детето й сега учи в украинско училище - онлайн. След поредицата от нещастни случки то не иска да ходи в българско училище и отказва да учи български дори. 

Въпреки обстоятелствата, Леся е благодарна към всички българи, които са й оказали помощ.

България е предоставила временна закрила на над 150 000 украински граждани.

Голяма част от тях получиха несъмнено подкрепа. От друга страна обаче, такива като семейството на Леся, стават жертва на лошо отношение.

Според психолога Младен Владимиров езикът на омразата до голяма степен се заражда в семейството. 

"Част от агресията в децата се появява, защото са се научили да копират модели. Социалното влияние когато родителите са лидери. " 

Липсата на приемственост, според психолога обаче, се корени в нашата народопсихология. 

"Българинът традиционно мрази успелите. А пък украинците дойдоха с един много хубав автопарк, много приличен стандарт. Голяма част от тях се устроиха на морето, а пък ние - видите ли, морето си го пазим. Освен това се използват изключително много фалшиви новини, с които да се измислят различни истории, с които да насаждат омраза, което работи за руски политици, руско влияние. "

При ситуация, в която детето в училище попада в риск, специалистът съветва да се търсят училищните власти или органи на по-високо ниво.