В Европейския парламент в Брюксел следващата седмица ще бъде отбелязана 80-годишнината от спасяването на българските евреи, съобщи евродепутатът Андрей Ковачев. По неговите думи годишнината е повод за гордост и е история, която повече хора трябва да познават.

"Осемдесетата годишнина от спасяването на българските евреи е важна и можем да бъдем горди. Не само нашите предци са дали лъч надежда по време на най-мрачните години на Холокоста, но и са спасили, освен нашите сънародници, българските евреи, още над 15 000 евреи от цяла Европа", посочи той. 

Ковачев отбеляза, че нашата страна осигурява на онези, които са се опитвали да стигнат до тогавашната Палестина под британски мандат, транзитни визи зад гърба на нацистите.

"Чрез събитието, което ще отбележим в ЕП..., ще се опитаме тази история да стигне до колкото може повече наши колеги, а чрез медиите и до колкото може повече хора по света", поясни Ковачев.

Програмата предвижда изказвания на историка Михаел Бар-Зоар, на директора на Трансатлантическия институт на Американския еврейски комитет Даниел Шваментал, на посланиците към ЕС на България Румен Александров и на Израел Хаим Регев, на евродепутатите Асим Адемов и Александър Йорданов.