Александър Алексиев е син на зверски убития от комунистите карикатурист и издател Райко Алексиев

Г-н Алексиев, защо терористите изненадаха и този път специалните служби? Къде са пропуските им?

- Защото специалните служби, особено тези в Белгия, въобще не са в час за съжаление. И за това има много причини, може да говорим за тях, както и специфични, така и по-стратегически. Това, което за мен е по-важно, е, че Европа фактически отдавна като че ли е решила, че не си заслужава да се защитава. И това, което става в Белгия, в кв. „Моленбек", който е станал едва ли не център на джихадизма в Европа, затова са виновни не самите джихадисти, а тези, които им позволяват да правят това, което правят. И това са държавните служби в Белгия, както и във Франция, които просто като че ли движени от политическа коректност, от някаква абсолютно погрешна разбрана идея за мултикултурализъм, позволяват това, което става. И за съжаление ние сме почти изправени на прага на неминуемата гибел на европейската цивилизация, ако това продължи.

„Ислямска държава" пое отговорност за атентатите и предупреди, че съвсем скоро ще има още терор в Европа. Възможно ли е да се прогнозира накъде ще се насочат?

- Терорът в Европа не се причинява от „Ислямска държава" - това е пълна глупост, която се култивира от хора, които не разбират за какво става въпрос. Врагът е радикалният ислям. „Ислямската държава" съществува само от 2 години, хайде от 3 години максимално. Радикалният ислям съществува от втората половина на ХХ век. Така че да разграничим тези понятия. Факт е, че радикалният ислям в момента започва да доминира в мюсюлманските общества в Европа, особено в Западна Европа. И да се извиняваме с „Ислямска държава" е точно обратното на това, което трябва да правим. Затова е много по-важно да се разбере, че в Западна Европа радикалният ислям в момента командва, управлява ислямската общност. Това е проблемът и всякакви опити едва ли не да се извини това с „Ислямска държава" са според мен абсолютно противоположни на това, което трябва да се направи. Защо се допусна една част на Брюксел да се радикализира до такава степен, че самата държава в лицето на министъра на вътрешните работи на Белгия още по времето, когато станаха атентатите в Париж през миналия ноември, да заяви: „Ние не контролираме, ние - държавата, белгийската държава, не контролираме тази част от града." И това е абсолютен факт, и то не от вчера. Мога да ви кажа, че преди 9 години аз с колеги правих филм за радикалния ислям и едно от местата, които снимахме, беше „Моленбек". И тогава на нас ни беше казано от полицията, от белгийската полиция, от брюкселската полиция, че те не могат да ни гарантират сигурността, ако сме в „Моленбек" след 19 ч. вечерта. Това е началото на края на една цивилизация. Когато една държава стигне дотам, просто е трудно да се мисли, че тя може да намери някакво разрешение. А защо се стигна дотам? Има много причини, но основните не са в ислямизма, а в тези, които позволиха на тази радикална заплаха да се развие. И кои бяха те? Първо, идиотската идея за мултикултурализъм, че, видите ли, всички култури са еднакви. Това е началото на проблема. След това се получава нещо друго, за което в България също никой не говори за съжаление и това е, че левичарските партии в Европа в момента не могат да печелят избори без мюсюлманския вот. В „Моленбек" имаше един господин на име Моро, който беше социалист и 20 години беше кмет на „Моленбек". Това беше един открит антисемит, краен левичар, който практически беше избиран година след година с помощта на мюсюлманите, и то на радикалните мюсюлмани. „Ислямска държава" може да бъде унищожена утре, ако Турция затвори границите, „Ислямска държава" за 6 месеца няма да съществува.

Последните атентати в Брюксел показват ли началото на залеза на европейската цивилизация?

- Абсолютно. Според мен това е може би последното предупреждение на Европа, че нашата цивилизация е пред гибелта си, ако не се вземат крути мерки, за да се спаси това положение. А това, което става в Европа, е точно обратното - госпожа Меркел, която каза на всеослушание, че няма горна граница на количеството имигранти или бежанци, които Германия ще може да приеме, което, разбира се, е пълна глупост, защото такава граница има и тя вече се вижда съвсем ясно, беше просто покана към всички тези хора, които въобще нямат нищо общо с европейските норми и култура, да дойдат, защото могат много по-добре да живеят в Германия, отколкото примерно в собствените си държави. Никой от тях или поне много малка част от тях са бегълци от ужасите на войната в Сирия. Повечето даже не са сирийци. През миналата година близо 24% бяха сирийци.

Съществуват ли ефективни мерки за борба с радикалния ислям?

- Разбира се, че има ефективни мерки. Но никой не желае да ги вземе. Първо, всички тези радикални имами, които в момента са мнозинство в европейските джамии, трябва да се изгонят, да отидат там, откъдето са дошли. Трябва да се забрани чуждестранното финансиране на мюсюлмански инстанции, на мюсюлмански джамии, културни центрове и прочие. Както например Австрия го направи. Има и много други работи, които могат да се направят. Но първото нещо, което е важно и трябва да се направи - трябва да се вземе решение, че Европа няма да остави цивилизацията й да бъде превзета от хора, които желаят да я унищожат.