Българско оръжие за близо един милиард долара е влязло в Украйна през други държави през последните две години, без София и Киев да сключат дори един договор за директни доставки, показва разследване на EURACTIV, цитирано от "Фокус".

От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова увери, че няма да разреши износа на български оръжия за Украйна. Първото си такова обещание тя даде в телевизионно интервю само четири дни след началото на войната.

Доставки на въоръжение е имало още преди началото на конфликта. Това е ставало чрез непряка продажба. 

От българското Министерство на икономиката са отговорили на запитване на изданието. В писмото се посочва, че от началото на войната до януари 2023 година не са постъпвали заявления от украински фирми за доставка на оръжие. 

В същото време големите държавни оръжейни заводи в Сопот, Карлово и Казанлък, отчитат 100% ръст на продажбите.

"Когато има международен въоръжен конфликт, винаги има увеличение на използването на продукти, свързани с отбраната“, е заявил пред EURACTIV Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на държавната компания "Кинтекс". По негови изчисления, военната продукция от България е на стойност около 1.3 млрд. евро.

"Българските оръжейни компании не продават директно оръжия и боеприпаси на украински фирми, защото има практика това да се случва по чужди програми“, казва Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната и бивш председател на Надзорния съвет на Агенцията за комуникация и информация на НАТО. 

Темата за износа на българско оръжие за Украйна нашумя след публикуването на статия от германския вестник Die Welt, в която се посочва, че правителството под ръководството на бившия премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев е започнало тайна процедура за изпращане на мащабна военна помощ на Украйна – в т.ч. боеприпаси и въоръжение – по други пътища, за да се избегнат официалните доставки на оръжие.