Георги Мартов-Мицубишито

При закрити врати в съда в Чикаго, соченият за лидер на група за банкови измами, работила от двете страни на Океана, Георги Мартов-Мицубишито се призна за виновен в сряда, както BG VOICE първи съобщи миналата седмица.

Срещу Мартов имаше общо 28 обвинения, които варираха от измама чрез електронно устройство, конспирация за пране на пари и пране на пари. С него бяха обвинени и арестувани още 16 българи, повечето от тях вече признали вината си.

Мартов в крайна сметка се призна само по едно обвинение - номер 18 за измама по електронен път, извърешено в съучастие и с помощта на Иван Коцелов, Михаил Петров, Деян Славчев, Георги Вангелов, Светослав Неделчев и приятелката на Мицубишито Нушка Колева. Описаната схема, по която Мартов се признава за виновен, е ощетила множество жертви с над 200 хиляди долара. Техните номера на кредитни карти и ПИН кодове са били откраднати и след това източени под координацията на Мартов.

Присъдата за Мицубишито ще бъде между 9 и 11 години (108 до 135 месеца) затвор. Според обичайната практика той ефективно ще трябва да излежи две-трети от присъдата, която ще му бъде наложена на по-късна дата. Това означава, че Мартов ще прекара зад решетките най-малкото 6 години, а може и над 7. Той е в ареста от края на март 2014 г. и това време ще му бъде приспаднато от присъдата.

В сряда виновен за конспирация за пране на пари се призна и собственикът на българския център "Родина" Емил Господинов. От там, чрез услугата MoneyGram, източените от групата на Мартов пари са били превеждани в България. Очакваната присъда за Господинов ще е между 24 и 30 месеца затвор. В момента той е пуснат под гаранция.