Строителството в България е по-качествено от това в Турция и Албания. С темата за „срока на годност" на сградите се спекулира. Това заяви в ефира на NOVA NEWS проф. Петър Павлов, ръководител на Национален център по сеизмично инженерство.

Той коментира основните проблеми, които намаляват сеизмичната устойчивост на сградите – проектиране, експлоатация, лоши материали и др. Проф. Павлов обясни, че след земетресението във Вранча българските власти са предприели увеличаване на нормите за сигурност на сградите. "През 1987 г. те отново са се повишили", допълни той. “След 2010 г. сградите се изчисляват по Еврокод 8 (част от системата за оразмеряване на конструкции на сеизмични въздействия). Затова мога да кажа, че в България качеството на строителството е много по-високо от това в Турция и Албания“, заяви експертът. "Въпросът за контрола на експлоатация на сградите е проблемен", поясни още той.

Проф. Павлов успокои, че при евентуални трусове в България се очаква „сградите да реагират добре“.

Той е на мнение, че България има нужда от лабораторен комплекс, в който да се извършват експериментални изследвания на строителните системи и да се правят препоръки за укрепване и удължаване живота на сданията.