Европейският съюз и Русия са се договорили за транзит на товари в Калининградска област, съобщава вестник "Известия", като се позовава на високопоставени източници от руската страна.

"Европейският съюз и Русия се споразумяха за транзитното преминаване на товари в Калининградска област. Брюксел е предоставил документ, който "напълно удовлетворява" Москва", се казва в съобщението.

Според източника преговорите по окончателния документ между Брюксел и Вилнюс продължават от няколко седмици.

"В този документ се казва, че движението на стоки между руските субекти не може да бъде ограничавано. Това означава, че всички стоки, предназначени за региона, ще бъдат извадени по изключение от списъците със санкции. Говорим както за железопътен, така и за автомобилен транзит", казва запознат източник, цитиран в доклада.

На 18 юни Литовските железници спряха транзита на редица стоки, обект на санкциите на ЕС в Калининград. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Литва действа агресивно и преминава границите на неприятелското отношение. Посланикът на ЕС Маркус Едерер беше извикан в Министерството на външните работи, а руската страна поиска транзитът да бъде възобновен незабавно, в противен случай ще последват ответни мерки. Литовските власти отричат да са нарушили споразумението за транзит и твърдят, че само прилагат санкциите на ЕС, а президентът Гитанас Науседа заяви, че Вилнюс няма да прави отстъпки.

По-късно обаче губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов заяви, че са се появили сведения за намерението на Европейската комисия да спази ангажиментите си и да не възпрепятства транзита, и че се очаква дипломатическо решение на въпроса. Източник от Европейската комисия заяви пред РИА Новости, че ЕК е в тесен контакт с литовските власти относно транзита на стоки към Калининград и ще даде допълнителни указания в зависимост от развитието на ситуацията.