Германският министър на външните работи Аналена Бербок обвини Унгария, че е блокирала 18 млрд. евро от финансовата помощ на ЕС за Украйна, като заяви, че Будапеща не бива да "играе покер" в опит да окаже натиск върху Брюксел в отделен спор за върховенството на закона. Протестът на Бербок повтори призивите на няколко дипломати от ЕС, които обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан в изнудване. В сряда Европейската комисия предложи пакет от 18 млрд. евро за подпомагане на Украйна, за да запази икономиката и обществените услуги през следващата година и да възстанови критичната инфраструктура, разрушена от руските ракетни удари и удари с дронове камикадзе. На срещата на посланиците на ЕС, която се проведе също в сряда, Унгария заяви, че не може да подкрепи пакета от помощи, казаха пред „Политико” трима официални представители. Това създава потенциално фатална пречка, тъй като парите за Украйна не могат да постъпят без подкрепата на всички 27 държави от ЕС поради бюджетните правила, изискващи консенсус.

Унгарската разрушителна позиция предизвика разочарование в Брюксел, Берлин и други столици на ЕС. Четирима служители на ЕС и дипломати заявиха пред "Политико", че виждат в блокирането на помощта за Украйна от страна на Будапеща тактика на изнудване, за да се създаде натиск за отпускане на над 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария, които могат да бъдат спрени следващия месец, ако страната не отговори в достатъчна степен на дългогодишните си опасения за отстъпление от демокрацията.

Бербок се включи в битката

"Нашата финансова, нашата хуманитарна подкрепа за Украйна в рамките на зимната помощ не е нормален европейски въпрос, в който хората играят покер и преговарят за финансови ресурси", заяви германският външен министър пред репортери в отговор на въпрос дали Унгария се опитва да окаже натиск върху ЕС да направи отстъпки в спора за върховенството на закона. "Намираме се в ситуация, в която спасяваме човешки животи именно с финансовата подкрепа на Европа", каза Бербок, която даде съвместна пресконференция с шведския си колега Тобиас Билстрьом в Берлин, "Виждаме, че поне 30 %, ако не и 40 % от гражданската инфраструктура (в Украйна) е разрушена." Бербок добави, че пакетът от помощи на ЕС трябва да бъде одобрен бързо, защото "зимата е точно зад ъгъла". Говорител на Постоянното представителство на Унгария към ЕС не отговори на молбата за коментар.

Унгария изнудва?

Във вторник унгарският министър на финансите Михай Варга се опита да обоснове несъгласието на Унгария с пакета от помощи на ЕС: "Унгария е готова да подкрепи Украйна, но не желаем да допринасяме за какъвто и да е нов заем, който да бъде поет от ЕС." Унгария е подложена на все по-голям финансов натиск, тъй като ЕС заплашва да спре около 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС за страната в рамките на механизъм, който обвързва бюджетните плащания със стандартите за върховенство на закона, а допълнителни 5,8 млрд. евро от фондовете за възстановяване от коронавирус също са под въпрос. Брюксел настоява за антикорупционни и съдебни реформи, за да бъдат отблокирани парите. Очаква се тази вечер германският парламент да приеме резолюция, в която се настоява правителството да провери "задълбочено" реформите в Унгария и да отпусне парите само ако Будапеща докаже, че има сериозни намерения за реформи. Въпросът вероятно ще бъде разгледан на срещата на европейските финансови министри на 6 декември.