Луис Енрике

Луис Енрике обяви ловния сезон за открит през първата седмица на ноември миналата година. Е, в края на сезона трофеите са налице. „Барселона" тъкмо загуби от „Селта" за първи път в историята на „Камп ноу" и треньорът на каталунците, който виждаше зараждащите се критики, саркастично предвиди „отлична седмица". Оказа се обаче голям оптимист. След малко повече от седмица стана още по-отлично. Равенство 0:0 срещу „Хетафе" през декември и загуба от „Реал сосиедад" с 0:1 за старт на новата 2015 г. „Барселона" изпадна в криза.

Точно тази януарска нощ Лионел Меси седна на пейката и на следващата сутрин не присъства заедно със своите съотборници в тренировка с привържениците. Треньорско решение изпрати Меси на пейката, но футболистът сам реши да не посети заниманието, и то в знак на протест. Знак и за наличието на пукнатини в отношенията им. В същия ден „Барселона" освободи спортния директор Андони Субисарета, неговият асистент Карлес Пуйол си тръгна сам часове по-късно, а след два дни президентът Хосеп Мариа Мартомеу се обяви за избори, „за да се намали напрежението".

Двама души си тръгнаха, а трети отвори вратата, за да излезе сам от нея. Изненадата дойде от факта, че Луис Енрике не беше един от тях. Появиха се слухове за сблъсък с Меси, по-късно потвърдени от защитника Жереми Матийо, а Луис Енрике призна, че позицията му е отслабнала след заминаването на Субисарета. Резултатите не впечатляваха, игрите също, а една анкета сред привържениците показа, че 68% са „за" уволнението на треньора. В същото време въпреки отричането за ултиматим от страна на Бартомеу имената на възможни заместници вече изплуваха.

Шест месеца по-късно бордът на директорите в „Барселона" продължава да мисли за бъдеще без Луис Енрике, търсейки отново кандидати за поста. Този път обаче всичко е различно. Този път решението е негово, не тяхно. Колкото и Бартомеу да вярва, че Луис Енрике ще продължи, у него има страх, че това няма да се случи. Точно думата „страх". Неговото име се скандира от привържениците, които искат да го спрат. Но някои от борда вярват, че наистина той е достатъчно луд да напусне.

При всяка пресконференция журналистите питат Луис Енрика за неговото бъдеще и при всяка пресконференция той отказва да отговори. Ако напусне, наистина има защо. Той спечели всяко състезание, в което стартира отборът му. Победи „Ювентус" в събота, с което се изравни с човека, когото всички смятаха, че няма как да изравни. Пеп Гуардиола също донесе требъла в първата си година начело на „Камп ноу".