Въпреки твърденията на мистицизма, че ние сме енергийни същества и нашето физическо тяло е измислица, ние все пак живеем със и в него и се самоопределяме с вида му.  Нашето тяло е нашият дом, а нашите сетива потвърждават телесността му. Когато става въпрос за тренировки, ние почти винаги се концентрираме върху движения с крайниците и тези, извършвани с познатите ни мускули на торса. Но тялото ни притежава и мускулни влакна, които спомагат за правилното функциониране на вътрешните  органи. Голямата част от  тези мускули и работата с тях се дължи на метод, който е създаден да балансира процесите във физическото ни тяло. [caption id="attachment_41131" align="aligncenter" width="740"] Stephanie McCusker - преподавател по ELDOA. Снимка: Popsugar.com[/caption] Тези  упражнения въздействат и са ефективни върху вътрешната или невидимата част от нашето тялото. С тяхна помощ се възстановява оптималното пространство между ставите, което от своя страна подобрява ставната механика и мобилност. Това са движения, които спомагат за увеличаване на кръвопотока в тялото ни, намаляване на напрежението върху дисковете в междугръбначните пространва, спомогат за хидратирането на тези дискове и подобряват стойката ни.  

Това е революционен метод
  за нормализирането на симпатичната нервна система, подобряването на проприосепцията на гръбнака и основно, както споменахме вече, на вътрешните функции на тялото ни. Това е методът, който се използва за рехабилитирането на тялото след тежки травми и възстановяване на нормалното му функциониране и баланс. Той е създаден от френския лекар и остеопат д-р Ги Воайе (Dr. Guy Voyer, DO), който е основател на остеопатичната академия Съдерланд в Монреал (Académie Sutherland D'ostéopathie Du Québec). ELDOA е акроним, който идва от френското Etirements Longitudinaux avec Decoaptation Osteo-Articulaire, или това са надлъжни разтягания, които предизвикват създаване на междуставно пространство. Методът неточно се нарича „научна йога”, тъй като основните принципи и изпълнение на позите се различават драстично от тези в йогата. Техниките, създадени от д-р Воайе, имат способността да локализират въздействието си върху определени мускулни влакна, както и специфични междуставни пространства, като тези на връзките в колянната става например. Методът ELDOA се практикува като миофасциално разтягане (myofascial stretching). Нека да кажем простичко, че фасцията е тънка като дантела обвивка на мускула. Вие можете да видите и да почувствате фасцията с пръсти при подготовка на пиле за готвене. Забележете как месото е обвито в много тънка прозрачна ципа, която наподобява човешката фасция. Ние, хората, имаме същата ципа, чиито пластове покриват цялото ни тяло.  
Ефективността на метода ELDOA
  се повишава с добре хидратирано тяло. Фасцията – основната действаща тъкан, върху която се въздейства, представлява съединителна тъкан от еластични колагенови влакна (протеини). Ако тези влакна съдържат достатъчно вода, за да изпълняват функцията си, то полученият резултат от прилагането на ELDOA е невероятен. Тук е моментът да си припомним, че обезводнено тяло се рехидратира в продължение на 40 дена, а гръбначните дискове – в продължение на 2-3 месеца. Методът има много широк диапазон от здравословни подобрения, тъй като ефикасността му е на микроравнище. Използват се познанията по анатомия и биомеханика в комбинация с над 600 техники за въздействие върху тялото. За най-добра ефективност методът се изпълнява под наблюдението на сертифициран за работа с ELDOA специалист. В Северна Америка съществуват множество здравни центрове, където можете да се информирате за метода. В заключение искам да си напомним, че особено ако не се занимаваме активно с тренировки и упражнения за поддържане и стимулиране на тялото, ние трябва да се движим непрекъснато през деня или поне на всеки 30 минути. Научно е потвърдено, че нашето тяло е устроено така, че  след 30 минути, прекарани на стола, то инициира процеси на мускулни микроатрофии. Домакинството, разходката в парка с децата или внуците, работата пред стоящо бюро вместо на стол пред „седящо” бюро и други подобни имат огромно позитивно влияние върху нашето тяло.