Българският съд даде зелена светлина за екстрадирането на Радослав Павлов , който е един от двамата задържани в България като част от групата за точене на кредитни карти на Георги Мартов-Мицубишито. Освен че съдебната система уважи молбата на американските власти на първа инстанция, тя определи Павлов да остане с мярка за неотклонение задържане под стража до момента на транспортирането му в САЩ.

Софийският градски съд не уважи искането на защитата за допълнителни разяснения около обвиненията срещу Павлов. Аргументът на адвоката на Павлов, че обвиняемият все пак е българин, извършил престъпленията, за които е обвиняван на българска територия, също не бяха взети под внимание. „Струва ми се, един лек начин, по който българската държава предава български гражданин за съдене в чужда държава. Така го наричам този начин в конкретния случай, защото престъплението е извършено на територията на Република България", каза адвокат Розалина Апостолова.

Според защитата не е било доказано по безспорен начин, че гласът, прихванат в телефонните разговори, върху които се крепи обвинителния акт, принадлежи на Радослав Павлов. Прокуратурата обаче контрира, че самоличността на българина е била установена по безспорен начин, а ролята на Павлов в схемата за източване на кредитни карти е била ключова. „Радослав Павлов е едно от основните движещи лица в схемите на престъпната група, който е работил в България. Той има едно ходене до САЩ, което се е случило през 2012 година. Тогава се е изяснявал с Георги Мартов за детайли по отношение на тяхната престъпна дейност", обясни прокурорът по делото Елка Ваклинова.

Агенти на ДАНС арестуваха в София Михаил Петров и Радослав Павлов по искане на ФБР ден след като в Чикаго бяха задържани други 14 българи преди повече от два месеца. На изслушването за гаранция стана ясно, че и Павлов, и Петров са задържани в София след беседа с агент от ФБР, на която присъствал и български полицай.

Според ФБР Павлов и Петров работили за Чикагската банда от 2011 до 2012 г. За този период групата точила банкови карти в Европа, Азия и Африка. Информацията била пращана в Америка на Георги Мартов-Мицубишито, а той я разпределял между другите арестувани в Чикаго. Те клонирали картите и теглили пари от банкомати.

Делото на другия задържан в България по обвинение в източване на кредитни карти Михаил Петров ще се гледа на 20 юни.