Вариантът Делта може да се окаже последното голямо изригване на пандемията от коронавирус, но американците не бива да се отпускат и трябва да продължат курса си в борбата със заразата, заяви д-р Скот Готлиб, бивш директор на FDA. Застудяването обаче може да послужи като стимулиращ фактор за покачване на случаите.

Имаме още няколко месеца, през които Делта да премине през страната по начина, който познаваме, и може би ще сме приключили с това. Започваме да виждаме покачване на броя на случаите в по-хладните части на страната и тъй като хората се събират на закрито без маски, ще видим покачване на случаите“ - каза той.

Новите случаи, смъртните случаи и хоспитализациите намаляват в САЩ в национален мащаб. Миналата седмица средният дневен брой на инфектираните спадна с 15 000 – до 86 000. Смъртните случаи са средно с по 200 на ден по-малко.

Огромна част от подобрението в национален мащаб се дължи на това, че южните щати излизат от най-лошата част от вълната на новия вирусен вариант, каза Готлиб. Не всички региони обаче се представят еднакво добре. Числата още се покачват в Запада и Средния Запад на САЩ, а остава неясно колко тежък ще е ударът на пандемията върху Североизтока.

Готлиб прогнозира, че най-лошото вероятно ще е зад гърба на американците около Деня на благодарността, а нивото на разпространение на заразата ще спаднат около Коледа, макар че не всички здравни експерти са уверени в това.

„Смятам, че е твърде рано да празнуваме, че сме преодолели най-лошото“ - подчерта той.

Преди да празнуват, САЩ ще трябва да стабилизират низходящата тенденция в траекториите на хоспитализациите и смъртните случаи, което пряко зависи от нивото на ваксинация, заяви д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести. В страната има още 68 милиона души, които отговарят на условията за ваксиниране, но не са ваксинирани, каза той и подчерта, че е необходимо „огромна част от тези неваксинирани хора да се ваксинират, и тогава можем да бъдем достатъчно уверени, че ще се справим и няма да видим ново избухване на епидемията“.