На пресконференция на Републиканската партия два дни след изборите през 2020 година екип адвокати на Тръмп обширно изложи конспиративната теория, че фирма за машини за гласуване, е работела със софтуерна фирма, с финансиране от Сорос и Венецуела, за да открадне изборната победа на Тръмп.

Според публикувани в понеделник съдебни документи в цялата ситуация има един проблем за екипа на кампанията на бившия президент, а именно, че той вече е знаел за несъстоятелността на тези твърдения.

Още преди пресконференцията кампанията на Тръмп вече е била подготвила меморандум за вътрешна употреба относно фирмата Dominion Voting Systems, и отделната от нея софтуерна фирма Smartmatic, от който става ясно, че твърденията са безпочвени. Документите, разкриващи това, са от съдебен иск, заведен за клевета срещу кампанията и други ответници от бившия служител на Dominion Ерик Кумър. Там се съдържат доказателства, че служителите в кампанията на Тръмп отдавна са знаели, че твърденията срещу фирмите са безпочвени. Според иска кампанията е била наясно с фактите, когато Сидни Пауъл и други адвокати атакуваха компаниите в консервативните медиите и дори заведоха четири федерални дела с обвинения в мащабна конспирация за опорочаване на изборите във вреда на Доналд Тръмп. http://gty.im/1229684867 Според имейли, включени в съдебните документи, на 13 ноември зам.-директорът по комуникациите в кампанията на Тръмп, Зак Паркинсън, е наредил на свои подчинени да „намерят аргументи и да развенчаят“ компанията Dominion по някои теми. В отговор на следващия ден той е получил меморандум по имейл. Той е бил набързо съставен от неговия екип и се състоял от новинарски статии и резултати от обществени услуги по проверка на фактите. Въпреки че този документ бил набързо скалъпен, той опровергавал някои от твърденията, които Пауъл и нейни съмишленици изложили публично. Там е установено:
  • Dominion не е използвала технология за гласуването от фирмата Smartmatic на изборите през 2020 година;
  • Dominion няма директни връзки със Сорос и Венецуела;
  • Няма доказателства, че ръководството на Dominion има връзки с лявата организация „Антифа“, както твърдят Пауъл и другите като нея.
Още по времето на отправяне на безпочвените обвинения в изборна измама много политици, както демократи, така и някои републиканци, отхвърлиха твърденията на Пауъл и Рудолф Джулиани и ги окачествиха като последен напън на отиващия си президент да направи нещо срещу очевидното изборно поражение. Конспиративните теории, които такива хора разпространиха обаче намериха благодатна почва сред много от привържениците на Тръмп и консервативните медии и почти година по-късно продължават да съществуват.