Агенцията по лекарствата на Египет одобри за спешна употреба лекарството за превенция на ковид "Евушелд" ("Evusheld") на "АстраЗенека", съобщи в. "Ал Ахрам". Препаратът, познат също като AZD7442, е комбинация от две моноклонални антитела. Одобрението следва договора за поръчка на "Евушелд", подписан от "АстраЗенека" и египетската лекарствена агенция през декември м.г. Фармацевтичната компания уточни, че първите дози от медикамента се очаква да бъдат налични в Египет в идните седмици.

Целта е да бъдат защитени най-уязвимите, при които липсва адекватен имунен отговор след ваксинация срещу КОВИД-19 заради съществуващи заболявания, пациенти на химиотерапия, на хемодиализа, хора с имуносупресия.

"Египет е една от първите държави, които подписаха договор за доставка на нашето ново лекарство с продължително действие, базирано на антитела. "Евушeлд" ще играе важна роля в борбата срещу пандемията от КОВИД-19, като предпазва от развиване на симптоми и осигурява дълготрайна защита," заяви директорът на "АстраЗенека" за Египет Хатем Уердани. Като част от глобалните усилия за справяне с пандемията до момента "АстраЗенека" е доставила на Египет над 16.7 милиона дози ваксина срещу ковид.