Михаил Константинов

Антония Кюмюрджиева

Проф. Константинов, политическа или правителствена криза има в момента?

- Мнозина се опитват да жонглират с подобни приказки - имало правителствена криза, ама нямало политическа. Извинявам се, ама правителствената криза каква е? Няма да се упражняваме на формални дефиниции. Очевидно има политическа криза. Винаги щом има предсрочни избори, има и криза. По-важното е, че не е толкова тежка. Няма непреодолими противопоставяния. Даже виждам желание на лидерите на основните политически сили да си сътрудничат. Бих казал, като изключим някои дребни закачки, че те се държат коректно едни към друг. Така както би трябвало да бъде в такъв труден момент. Затова и съм сигурен, че тази политическа криза не е особено дълбока и ще бъде преодоляна в предстоящите избори.

Кога може да се сформира служебно правителство?

- В момента, в който се завърти парламентарната рулетка и се окаже, че никой не може да направи кабинет за този парламент, който е най-вероятният сценарий. ГЕРБ и БСП вече декларираха, че няма да се опитват да правят кабинет в този парламент. А шансът патриотите да направят успешно правителство е много малък.

Ще се справи ли президентът Плевнелиев със сформирането на трети служебен кабинет?

- В този момент отговорността пада върху президента. Той трябва в някакъв разумен срок да назначи служебен кабинет. Няма страшно, ако има малко забавяне, защото кабинетът „Борисов 2" си работи, макар и в оставка. Нещата си вървят, подписват се документи. Вярно е, че не могат да се вземат стратегически решения, но и без това вече никой няма да ги взема до предсрочните избори. Моята прогноза е, че кабинет ще има най-вероятно до Нова година, даже до 15 декември. За мен ще бъде лошо, даже смешно, ако Румен Радев вземе да прави напълно нов кабинет на 22 януари, когато ще встъпи в длъжност.

Защо?

- Защото на новите министри винаги им трябва време да си научат работата, колкото и да са добри специалисти. Губят се поне две седмици. Затова е най-добре още сега да седнат Плевнелиев и Радев и заедно да наредят кабинета.

За да не се налага новият президент после да пипа много. Така, като дойде Радев на 22 януари, ще смени само някои хора, които не вършат работа. Но като цяло важното е сегашният служебен кабинет да не бъде подменян изцяло. Тогава ще ни се смеят даже и кокошките. Надявам се да не се стигне дотам, защото между двамата президенти има диалог, няма непреодолими противоречия. Много е важно кой ще бъде служебният премиер, защото той е лицето на кабинета. България има много добри специалисти, които не са обвързани пряко с политическите сили. Трябва да изберат свестни хора, да направят служебен кабинет, който да работи до изборите. После в рамките на 10-20 дена до месец след тях ще има вече правителство, излъчено от следващото 44-то народно събрание.

Кабинет от експерти, еднакво отдалечени от всички партии, ли е най-добрата формула за служебното правителство?

- Аз не обичам такива строги дефиниции. Ако някакъв експерт е достатъчно добър, какво значи, че е свързан с някоя партия. Аз казвам за всеки случай, че има хора, които не са участвали в минали правителства на едната или другата страна, за да бъдат обвинени, може би несправедливо, в пристрастия. По-хубаво е да са неутрални. Имаме достатъчно такива свестни хора в България.

Още продължават споровете трябваше ли Бойко Борисов да обвързва президентския вот с оставката на кабинета?

- Дали е трябвало или не е един въпрос. Другият е, че при такъв резултат, почти 2 към 1 победа на опонента, е логично да се подаде оставка. Така че дори Борисов да не беше заложил съдбата на правителството, той пак щеше да бъде принуден да направи този ход. След като българският народ е решил да подкрепи друга политическа сила, няма как да постъпиш по друг начин. Изборите са честен изход от положението, те за това са измислени, за да има мирен трансфер на властта. Често припомням, че смяната на властта става по два начина - с бюлетини или с калашници. Слава Богу, мисля, че не сме се докарали до втория начин. Иначе нищо страшно няма в смяната на едно правителство с друго. Разбира се, губи се политическа енергия, време, но има държави като Гърция, Испания, където правят избори по два пъти в годината. Но това е демокрацията, да можем да посрещаме подобни кризи по-безболезнено и по безопасен начин.

Вече се поотдалечихме от изборите и това предполага по-спокоен анализ с какво ген. Румен Радев спечели толкова категорична победа. С личността си, заради протестния вот или пък подкрепата на БСП беше решаваща?

- Основната причина е мощната антисистемна вълна, която в момента залива света. И ние не правим изключение. В САЩ, във Франция, в Австрия и т.н. народите скачат срещу елитите. Защото те се откъснаха от хората и народите си поискаха живота и управлението отново. В момента транснационални елити управляват света. Елити, които никой не ги знае какви са. Затова и хората чувстват, че някой им взема живота. И тази работа няма да свърши на добре, ако елитите не реагират адекватно. Затова на всички български и международни политици им препоръчвам да си носят в джоба една много хубава книжка, нарича се „Кратка история на Френската революция". Полезна и възпитателна е. Има един момент, в който светът става много интересен. Над тебе виси ножът на гилотината, а долу гледаш в коша, където може да ти падне главата. Това са едни 20 секунди, които са особено възпитателни. Две трети от френската аристокрация и управници са преживели това нещо. Ако някой мисли, че тези неща не могат да се повторят, много греши. Могат да се повторят и в по-страшен вид. Така че да им идва акълът на всичките политици и да правят каквото трябва, а не каквото досега.

Прогнозата ви за следващата управляваща коалиция след предсрочните избори?

- Не може да се направи отсега. В битката за следващия парламент влизат много извънсистемни играчи. Виждате Веселин Марешки какъв резултат постигна, не знаем Слави Трифонов дали също няма да се включи в политиката. Патриотите направиха голям скок.

Вероятно извънсистемните играчи на българския политически терен имат повече от 50% като електорално влияние. В някакъв смисъл те дори биха могли да си направят собствено управление извън ГЕРБ и БСП. Какво ще стане в бъдеще обаче не знам. Защото всичко се променя много бързо. Това нашествие, което заля Европа, кой го е очаквал. Нормалните хора, с които съм говорил, си скубят косите и викат - не можем да повярваме, че живеем в този филм. Европейските държави се напълниха с терористи. Те просто още не са отишли да си вземат бомбите от тайните скривалища и да започнат да ги гърмят.

Бежанците ли наричате нашественици?

- Няма бежанци в Европа. В Италия може и да има, в Гърция, но в България няма. Бежанци може да има само в Турция, ако приемем, че там има тежка гражданска война. Всичко останало са нашественици, които нарушават нагло българския закон. Като са толкова бедни и нещастни и искат нещо, да идат на ГКПП-то. Всеки, който пресича нелегално границата, буквално трябва да бъде изхвърлен обратно.

Каква трябва да бъде бъдещата ни политика спрямо бежанците?

- Трябва да бъде много твърда политика. Пет години се лежи за незаконно влизане в държавата ни. Затова нашествениците да получават по 4 г. условно плюс пълна забрана за влизане в страната, а това не може да го избегнат, защото оставят отпечатъци. Има в България много работа за вършене, тези хора сега могат да бъдат една добра работна сила при второто им задържане в страната.

Да се върнем отново към сегашния парламент. Какъв знак е приемането на първо четене на част от бюджета за 2017 година?

- Това е добър знак, защото е по-добре да разпределяме новия бюджет и да живеем с него, който е с 3 млрд. лева по-висок спрямо миналогодишния. С този бюджет, макар и скромно, но все пак има повишение на важни пера - за социални нужди, за армията, за образованието. Малко повече пари, но повече. Ако работим по стария бюджет, просто 3-4 месеца и даже 5 ще затягаме малко повече коланите.

Някои видяха в приемането на бюджета предизборен пиар. Патриотите настояват за 300 лева пенсия, БСП заговори за отмяна на плоския данък?

- Това не е сериозно, защото бюджетът си има собствена философия. Не може много много да го променяте. Ако ще го променяте, то пишете нов бюджет.

Копирано от standartnews.com