За пета поредна година в центъра на Чикаго - на булевард "Мичиган" в близост до Художествената галерия, стеблото на голямо дърво е покрито с мартеници.

 Върху клоните му

са окачени 55 огромни нашенски мартенички.

В близост тази година има и декоративен щъркел, а до него стои табела с описание на българския обичай и традицията да се закичваме с пискюлчета от бяла и червена прежда. 

Дървото-мартеница в Чикаго

"Имаме табелка, която стои до дървото и е написано накратко каква е традицията, какво символизира и завършва с думите, че българската общност в Чикаго подарява това дърво на града, който ги е приел като свой и в който те живеят", каза Петранка Стаматова, президент на Българо-американската асоциация. Тя смята, че дървото-мартеница е жест, подарък от България към Америка.

"Считам, че това е много полезно не само за нашата българска общност тук, но и за България. Това е една безплатна реклама на България в продължение на две седмици в идеалния център на Чикаго", казва Петранка. 

Подготовката трае обичайно- 2-3 седмици и в нея се включват най-малко 10-тина човека, а самата украса тази година е дело на Петранка и Петър Стаматови, на Велина и Людмил Иванови и на Дариен и Цветелина Бойновска. 

Дървото-мартеница в Чикаго

За някои от най-големите мартенички казват, че е била необходима по около 80 метра прежда, за да бъдат направени.