Вашингтон подкрепя суверенитета на Молдова, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Тази подкрепа бе изразена като реакция на призива на властите на проруския сепаратистки регион Приднестровие към Русия за "мерки за защита", отправени по-рано днес на фона на вътрешни напрежения, задълбочени от конфликта в съседна Украйна.

"САЩ подкрепят твърдо суверенитета и териториалната цялост на Молдова в пределите на международно признатите граници", заяви Милър.

По-рано през деня Молдова заяви, че остава ангажирана с мирно разрешаване на конфликта в Приднестровието, каза президентът Мая Санду по време на среща на върха на страните от Югоизточна Европа в Тирана.

"Това, което правителството прави днес, са малки стъпки към икономическата реинтеграция на страната", каза тя.

Властите на непризнатото Приднестровие ще се обърнат за помощ към Русия заради натиск от страна на Молдова. Това решение взеха участниците в конгреса на депутатите от всички нива, който се проведе в Тираспол по инициатива на президента на непризнатата "република" Вадим Красноселски.

Олег Серебрян, вицепремиер на Молдова, каза, че конгресът е пропагандно събитие и че отцепилият се регион и всички граждани на Молдова са се възползвали от стремежа на Молдова да се присъедини към Европейския съюз.

Коментирайки конгреса, руското външно министерство заяви, че защитата на интересите на гражданите на Приднестровието е приоритет и че искането ще бъде разгледано внимателно, съобщи агенция РИА.

Регионалният министър на икономиката каза на конгреса, проведен в регионалната столица Тираспол, че митническите приходи, плащани в бюджета на Приднестровието, са намалели с 18% съгласно новия регламент.

"Има социален и икономически натиск върху Приднестровието, което пряко противоречи на европейските принципи и подходи към защитата на човешките права и свободната търговия", се казва в резолюцията.