сн. ЩouTube

Клип от откриването на предизборната кампания на ДПС миналата събота в Исперих предизвика гневни коментари в социалните мрежи и острата реакция на кмета на Панагюрище Никола Белишки. Поводът - изпълнение на български и на турски език върху мелодията на възрожденската „Песен за Райна Княгиня", в която се пее: „Кой уши байрака, кой му тури знака..."
Във видеото Лютви Местан и други лидери на ДПС като Хасан Адемов, Рамадан Аталай и Камен Костадинов ръкопляскат на изпълнението на песента. Кметът Белишки почти веднага излезе с отворено писмо до лидера на ДПС Лютви Местан и членовете на Централния съвет на партията, в което критикува остро ръководството заради „грозното зрелище" и ги призовава да се извинят. „При старта на предизборната кампания на вашата партия вие и останалите членове на ръководството на ДПС станахте част от грозно зрелище, което предизвиква категоричното възмущение у мене, жителите на община Панагюрище и милиони българи в страната и чужбина. Видно от клипа, разпространен в интернет, на ваше политическо събрание е изпята на турски свещената за нашия край „Песен за Райна Княгиня", посочва Белишки.
„Неуместното изпълнение, както лековатото и недопустимо за български политици поведение на вас и останалите членове на ръководството, са поредната провокация срещу панагюрци. След гаврата на Сергей Станишев, който си позволи да определи Райна Княгиня като „социалистка", въпреки че синовете й - достойни български офицери, бяха физически унищожени от комунистическия режим, и вашата партия поруга честта и достойнството на една светиня за панагюрци и нагло се опита да използва личността й за политически цели", обяснява той.
„Като кмет на община Панагюрище през изминалия мандат, като панагюрец и човек, възпитан да тачи паметта на дедите си, ви призовавам да намерите сили и да се извините за това, че поругахте паметта на най-великата българка и на стотиците славни герои, дали живота си за Освобождението на България от турско робство, и обидихте техните потомци", настоява г-н Белишки.
„Господин Местан, вие и ръководството на ДПС ни показахте категорично, че не сте българи! Покажете оттук нататък, че във вас е останала малко човещина и можете да зачитате чувствата, историята, вярата и паметта на тези, които обичат България", смята панагюрският кмет.
От предизборния щаб на ДПС не закъсня реакцията им също в отворена позиция, в която се обяснява, че това е провокация, защото мелодията е част от фолклорното богатство на Балканите и има турска песен. „По повод разпространено видео в социалните мрежи от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация", коментираха от Националния предизборен щаб на ДПС. Според тях „опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората могат да бъдат определени само като провокация".
„Няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него. Защото нашите симпатизанти, които с гордост пееха химна на Република България, искрено се радваха на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци. Много важно е да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия", отбелязват от щаба на ДПС. 
Оттам припомнят, че във филма на Адела Пеева „Чия е тази песен" се проследява историята на една друга песен - „Ясен месец", която в България е химн на Странджа, но битува във фолклора на всички балкански народи преобладаващо като любовна песен. „Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия. Фолклорът е колективен феномен, който не признава граници, не разделя, а събира етносите. Да се приеме този факт е въпрос на култура", коментират още от предизборния щаб на ДПС. Според тях „този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо".