Документи, изтекли от Кремъл, показват, че президентът на Русия Владимир Путин лично е упълномощил операция на тайна шпионска агенция за подкрепа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016-а година. Това станало по време на закрито заседание на руския съвет за национална сигурност, сочат още документите. Срещата се е състояла на 22-ри януари 2016 г., предполагат вестниците. Там са присъствали руският президент, както и част от шпионите и министри. Те са се съгласили с твърдението, че управлението на Тръмп ще помогне за редица стратегически цели на Москва, сред които и "социални сътресения" в САЩ.

На трите шпионски агенции е наредено да намерят начин да подкрепят Тръмп, с указ, който според вестниците е бил подписан от самия Путин. Наредено е да се използва "цялата възможна сила", за да се осигури заветната победа на Тръмп. "The Guardian" показа документи на независими експерти, които казват, че те изглеждат истински. А отговорът на Кремъл е пренебрежителен. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че идеята, че руските лидери са се срещнали и са се съгласили да подкрепят Тръмп, е безумна. Докладът - „No 32-04 vd” - е класифициран като таен. В него се твърди, че Тръмп е „най-обещаващият кандидат“ от гледна точка на Кремъл. Следва и кратка психологическа оценка на Тръмп, която го описва като "психически нестабилен, импулсивен и неуравновесен индивид, който страда от комплекс за малоценност". Има и потвърждение, че Кремъл притежава компрометиращи материали за бъдещия тогава президент, събрани - както е написано в документа - от предишните "неофициални посещения на Тръмп на територията на Руската федерация". Документът се позовава на "определени събития" случили се по време на посещението на Тръмп в Москва. В документа се посочва още, че членовете на Съвета за сигурност се приканват да намерят подробности в приложение пет, параграф пет. Но не е ясно какво съдържа приложението. "Крайно време е да се използва цялата възможна сила и подкрепа, за да се помогне на изборите за победата на Тръмп. Това би помогнало за реализирането на "политическия сценарий" на Русия. Победата на Тръмп определено ще доведе до "дестабилизация на социално-политическата система на САЩ", казва още вестникът.

Срещата на върха в Кремъл

Няма съмнение, че срещата през януари 2016-та се е състояла и, че тя е свикана именно в Кремъл. Официална снимка показва Путин начело на масата, седнал под знамето на Руската федерация. Тогавашният премиер на Русия Дмитрий Медведев присъства на срещата заедно с външния министър Сергей Лавров. Според съобщение за медиите дискусията е обхващала и икономиката на Молдова. Документът, видян от The Guardian допълва, че най-вероятно скритата цел е била да се обсъдят поверителните предложения, изготвени от специална служба на президента в отговор на американските санкции срещу Москва. Авторът е Владимир Симоненко, висш служител отговарящ за експертния отдел на Кремъл, който предоставя на Путин аналитични материали и доклади, някои от които се основават на външно разузнаване. Документите сочат, че на 14 януари 2016-та Симоненко разпространява документ на заключенията и препоръките на своя екип.  В подписана заповед два дни по-късно Путин е възложил на тогавашния шеф на дирекцията му за външна политика Александър Манжосин да свика закрит брифинг на Съвета за национална сигурност. Целта на срещата е била да се проучи допълнително документа. Манжосин е получил срок от пет дни, за да се уговори. Посочват се и различни мерки, които Кремъл може да предприеме в отговор на това, което смята за враждебни действия от страна на Вашингтон. Документът посочва и няколко американски слаби черти. Те включват "задълбочаваща пропаст между ляво и дясно".