Стрелецът, който през 2022 г. откри огън в нощен гей клуб в Колорадо, уби петима души и рани 19, беше осъден във вторник от федерален съд на доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване плюс още 190 години зад решетките.

Присъдата беше произнесена, след като Андерсън Лий Олдрич се призна за виновен по 74 федерални обвинения в престъпления от омраза и обвинения в притежание на оръжие във връзка със стрелбата. Прокурорите решиха да не искат смъртно наказание по делото, а през януари Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е постигнало споразумение с Олдрич.

Окръжният съдия на САЩ Шарлот Суини произнесе присъдата, след като изслуша семействата на жертвите и оцелелите от стрелбата, много от които бяха разочаровани, че Олдрич няма да бъде осъден на смърт.

"Подхранван от омраза, подсъдимият се насочи към членове на общността на място, на което те се събират. С това той „открадна“: петима души от техните близки, рани други 19 и вся страх в цялата страна", заяви главният прокурор Мерик Б. Гарланд в изявление след произнасянето на присъдата.

"Тази общност е по-силна от твоята броня, по-силна от твоите оръжия и по-силна от твоята омраза", каза съдия Суини на Олдрич.

24-годишният Олдрич вече излежава пет последователни доживотни присъди и още 2212 години без възможност за предсрочно освобождаване в затвора в щата Уайоминг, след като през 2023 г. се призна за виновен по щатските обвинения за нападението, което е насочено срещу едно гей обществото в Колорадо Спрингс, насърчаващо безопасната и приобщаваща атмосфера в консервативната общност.

"Обичах това място", казва Аштин Гамблин, която е простреляна девет пъти и оцелява, по време на изявлението си за въздействие върху жертвите преди произнасянето на присъдата. Макар да не е член на ЛГБТ общността, Гамблин казва, че ги подкрепя.

"Обичах всички там", каза тя, като отдаде дължимото на ръководителя на бара на Club Q, Даниел Астън, за това, че е спасил живота ѝ, преди да бъде убит.

Освен Астън са убити още един служител на Club Q - Дерик Рамп, както и Ашли Пау, Кели Ловинг и Реймънд Грийн Ванс.

Много от свидетелите, които дадоха показания във вторник, изразиха гнева си към стрелеца и болката, която Олдрич е причинил на тях или на семействата им. 

"Ти ми взе единствения брат и сестра" - каза Стефани Кларк, сестрата на Пау, която също свидетелства по време на произнасянето на присъдата на Олдрич в щата.

"Но исках да те погледна в очите още веднъж и да ти кажа, че никога няма да ти простя, нито пък семейството ми", каза Кларк. "Ти не заслужаваш това."

Олдрич започва масовото убийство в клуба, когато посетителите се събират за Деня за възпоменание на транссексуалните, за който клуб Q е предвидил уикенд със събития, включително драг шоу.

Стрелецът похарчил повече от 9 000 долара за закупуване на оръжия и посетил клуба няколко пъти преди това, запознавайки се с разположението му. Олдрич е изразявал открита омраза към гей общността и е проявявал интерес към масови стрелби и преди.

След това, в късните часове на 19 ноември 2022 г., 22-годишният тогава младеж влиза в клуба, носейки щурмова пушка тип AR-15, и започва да "стреля по всички, които се намират пред него". Някои посетители се скрили или се правили на мъртви, докато Олдрич се движел из клуба, стреляйки безразборно.