През изминалите почивни дни във Финикс, Аризона, българинът Димитър Саватинов спечели най-голямото силово състезание за професионалисти в тази страна ,,Америка'с стронджест мен''. Навръх именния си ден скромният и надарен с нечовешка сила Саватинов развя българския трибагреник и грабна престижната титла, с което сбъдна една от съкровените си мечти. Състезанието се проведе в два поредни дни - 25 и 26 октомври, а още през първия Димитър постигна в една от дисциплините ,,log press" американски рекорд, като вдигна над главата си невероятните 460 паунда (210 кг). Така Митко поведе в класирането и не изпусна първата позиция и в двата състезателни дни, което заслужено му донесе и най-голямата награда. Най-осезаемо Саватинов показа изключителната си техника в мъртвата тяга, където с много усилия също вдигна най-голяма тежест - 860 паунда (391 кг). В коронната си дисциплина ,,circus dumbbell" Митко изтласка цели 5 пъти дъмпбел с тежест от 240 паунда (109 кг) за невъзможните 28 секунди.

С добри постижения и призови места в първата десетка българинът се представи през миналата година и на световното състезание „Арнолд спорт фестивъл", което е учредно на името на основния му спонсор и организатор - известния артист и спортист Арнолд Шварценегер. След  титлата „Най-силен мъж на Америка" мечтата на Димитър Саватинов е именно да спечели и титлата за най-силен мъж в света.

Димитър е роден в град Мичуринск, Русия, в семейството на българин от Гоце Делчев и рускиня. Когато Димитър бил на 2 години, семейството се прибрало да живее в Гоце Делчев, където и в момента е цялата му бащина фамилия. В града той има близки и роднини, които го обичат много. Най-силна е сърдечната връзка със сестра му Мария.

През 2006 година Димитър Саватинов пристига в Америка с циркова трупа, а същинските тренировки, като за състезания от големи величини, той започва през 2007 година. Той има съпруга американка, която го подкрепя и на всички състезания е до него.