„Ако до момента сме смятали за невъзможно българска висша мода да бъде част от селебрити шоурума в Кан, да е в модната Библия Vogue и във всички други световни издания, но вече е там... Защо да не е възможно да се появи и на Седмицата на висшата мода в Париж?“, казва Деси. Сериозна е, а летящият й старт в модата доказва, че това не е само наивна мечта...

Едва на 24 години, Десислава Тошева бележи безпрецедентен пробив за българска модна къща по света. На червения килим на филмовите награди в Кан, в шоуруми за висша мода в Париж и Холивуд, по страниците на най-известните световни издания – навсякъде 

българският моден бранд Caviar Haute Couture 

вече е разпознаваем, харесван от звездите и светските знаменитости.

„Още от дете съм знаела, че ще се занимавам с мода и предприемачество – споделя Деси. – Като малка бях много предприемчива и се захващах с няколко различни идеи за изкарване на пари. Не че ми се е налагало, а защото ми беше интересно и истински ме влечеше. Даже нашите ми се караха.“

Тя често рисува модели и се пробва на шевната машина на прабаба си. Когато е в VI клас, гледа в захлас модните ревюта на Ели Сааб. Често рисува екстравагантни тоалети. „С приятелки в VII клас имахме типичните момичешки клиширани мечти: как учим в Париж и се занимаваме с мода – спомня си Деси. – Следяхме с огромен интерес дизайните на Алекзандър Маккуин, Ели Сааб, Зухаир Мурад. Но никога не съм предполагала, че един ден ще се хвърля в най-дълбокото – „от кутюр“, или висша мода, нито пък, че ще постигна такъв стремителен успех...“

Деси завършва Първа частна английска гимназия. 

Първата ѝ рокля е за собствения ѝ бал

като шивачка изпълнява проекта й, тъй като нищо по магазините не отговаря на изтънчения й вкус. Започва с 3 рокли. Решава да си направи уебсайт, но IT специалист й иска 10 хиляди лева – сума, непосилна за бюджета на едно момиче на 18. „Казах му, че ще се науча как се прави и сама ще си създам уебсайт, а той ми се изсмя: „Тогава си обречена на фалит“. Това още повече ме нахъса и наистина сама си направих сайта“, казва Деси.

На фейсбук страницата си тя качва снимки на трите си първи рокли и пуска реклама за 5 долара. На следващия ден се събужда с над 40 пропуснати обаждания от майки на абитуриентки от цяла България, които искат да бъдат облечени за бала от нея. Готови са да дойдат в модната й къща. Но къде, като такава локация не съществува?

Деси реагира светкавично. Бабата на тогавашния й приятел й предоставя свой склад от офиса си, тя го разчиства с бригада от приятели, слага огледало за 65 лева, масичка за 10 лева, 3 манекена и „модната къща“ е готова. Нейна приятелка влиза в ролята на асистентка и записва поръчките. На следващата седмица Деси премества роклите си в реален магазин за дамска мода. Клиенти от цяла България продължават да пътуват и това я окуражава следващата година да си наеме офис за модната си къща.

Уверена в таланта си за дизайн, Деси се фокусира върху образованието: как се създава бранд и име, как се разраства, позиционира и става международен. Тя завършва бакалавърска степен по международен бизнес мениджмънт в университета „Кардиф“. Магистратурата й по маркетинг е от „Сент Андрюс“ – един от най-престижните университети във Великобритания, който е в „Светата Троица“, заедно с „Оксфорд“ и „Кеймбридж“. В него следват 

и се запознават принц Уилям и Кейт Мидълтън

Там прави и дисертация по „Икономика за развитие на нациите“. 

Десислава при завършването на университета

„Знаех, че образованието ми ще е с бизнес насоченост години преди това“, казва Деси. Тя си задава въпроса: „Коя е жената, която ще носи моите дрехи, и как си я представям?“. Написва думи, отговарящи на визията й за нейния таргет – жената с главно „Ж“. Тя е Capable (способна), Ambitious (амбициозна), Visionary (визионер) Intelligent, Admirable (възхитителна) и Remarkable (забележителна). „Загледах се и видях, че първите букви съставят думата Caviar. Казах си, много добре звучи за име на бранд“, споделя Деси.

„От 2016-а досега трябваше да се науча на много дисциплина, учене и голяма отдаденост към модата, да имам ясни цели, тъй като развивах бизнеса паралелно с пълно фокусиране върху образованието“, споделя Деси. Денят й в „Сент Андрюс“ минава при зверски график. До обед или до следобед – лекции. После – в библиотеката, четене до полунощ. Мести се в другата библиотека, отворена до 2 часа през нощта. Прибира се вкъщи и... учи или работи върху модната концепция. Спи по 4 часа на денонощие.

Завършвайки университета, тя вече е напълно наясно и със стила си, и с лансирането на модния си бранд. „Дизайнерската ми естетика е отражение на визията ми и представата ми за женственост, грация и красота. Базирам моделите си върху моето усещане за неподправена грация, класа и вечна елегантност. Роклите ми олицетворяват максимално величието и красотата в силата на жената, идващо с увереността, когато тя облече моя рокля“, казва Десислава. Споделя, че следи работата на всички известни дизайнери, но не се поддава на външно влияние, залага на собствената си авторска визия.

Първият сериозен пробив е през май миналата година. След правилно позициониране на бранда в социалните медии, той е успешно забелязан от селебрити шоурума 

на филмовия фестивал в Кан

откъдето следва и поканата й за участие. „Изключително сме впечатлени от роклите ви, учудени сме, че такава висша мода се създава в България. Роклите ви трябва да бъдат в Кан, и то на червения килим“, пишат те. „Бяха убедени, че дрехите ми са създадени за червения килим! Не можех да повярвам, че това ми се случва!“, вълнува се Деси. Тогава е само на 24 години...

Рокля на Десислава Тошева на червения килим в Кан

Целият април на 2022-ра е една безумна въртележка. Довършват се абитуриентски рокли, момичета идват в последния момент. Но това с Кан е съвсем друго нещо, тя трябва да отиде там и да представи поне 5 - 10 нови дизайна! „Някои рокли за Кан се довършваха буквално 4 часа преди заминаването ми!“, вълнува се Деси. На 14 май тя тръгва с куфар, пълен с рокли и вече знае, че като се върне, нищо няма да е същото.

Така и става. В Кан Деси избира хотел Martinez, където отсядат повечето звезди на червения килим. Там е Ева Лонгория, българката се запознава със стилистката й, вижда как разни знаменитости се радват на тоалетите й в шоурума. А стилистката я запознава с Ева. Няколко месеца по-късно рокля на Десислава се появява на червения килим на Global Givt Gala – благотворително събитие, организирано от Ева Лонгория в Париж.

От шоурума за фестивала в Кан избират 

две рокли на Деси за червения килим

Едната, изработена от 5,000 ръчно нашити детайла, носи актрисата Леа Морнар. Представена е във Venity Fair – Италия и в Elle - Италия, които я обявяват за „класика на класиките и една от най-добрите звездни визии на червения килим“. Другия тоалет носи актрисата Луиза Ансай. „Това е първата ми рокля, публикувана във Vogue – Бразилия, а след това и във Vogue – Китай“, споделя Деси.

Дизайн на Десислава Тошева на страниците на сп. Vogue

Тя се среща с много важни хора от модния бизнес и висшата мода и... нещата се развиват главоломно. От Париж 

поръчват цялата й колекция 

от 25 модела за много престижен шоурум за висша мода, където роклите се продават или дават на стилисти на знаменитости. От ноември миналата година тоалетите са в Париж. От престижен шоурум в Холивуд също поръчват колекция рокли на Десислава. Част от тях вече са там, други се довършват в момента, а Деси споделя, че пак спи по 4 часа в денонощието, защото има и абитуриентки.

Нейна рокля е носена и на Бала на дебютантките през ноември 2022 г. в Париж. Момичета от аристократично и благородно потекло, истински принцеси правят своя дебют в обществото, облечени в тоалети от ранга на Chanel и Dior. За пръв път на този бал, който е в топ 10 на „най-горещите“ събития в света, се появява рокля на български дизайнер.

В началото на януари сп. Faust в Париж публикува 2 нейни рокли. Авторитетното френско модно издание Madame Figaro представя ексклузивно цялата й колекция за пролет – лято 2023 от 25 модела – A Night At The Opera („Нощ в операта“), заснета в Софийската опера. Колекцията на Caviar е в компанията на тоалети на корифеи като Giambattista Valli и Christian Dior, с надпис Най-доброто от модата... 

Колекцията „Пролет – лято 2023“ на Десислава Тошева на страниците на сп. Elle

На 30 януари Деси споделя: „... Най-новата колекция на бранда ми е вече и в Elle – Италия! I’m speechless („Нямам думи“). Публикувана е и в Harper's Bazaar – Испания, Elle – Италия и Elle – Испания, Amica, FashionMagazine – Италия, IoDonna, Orient Palms Paris, MarieClaire – Италия. 

„Планирам експанзия на бранда както в страната, така и в чужбина, създаване на нови дизайни за тазгодишния червен килим в Кан, предлагане на бранда в нови шоуруми за мода в чужбина, и най-вече – да стигна до Седмицата на висшата мода в Париж!“, казва българката.