Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„България сме всъщност всички българи, независимо къде живеем. Когато се идентифицираш като българин, низвергнатите деца от домовете стават твои“, казва Деси. Цели 15 години тя е водещ мениджър в Лондон, в HSBC - втората по големина банка в света. Сега е мениджър също на много висока позиция в Лондонската борса, в топ 10 на борсите в света.

Животът на Деси би минавал в пътешествия и ваканции на екзотични места, но в социалните мрежи няма да намерите нейни снимки от луксозни курорти. Десислава Ламбина е избрала друг път - на визионер и социален предприемач, като от Лондон помага на българчета от семейства в риск.

Преди да замине за Острова, тя следва индустриален мениджмънт в Техническия университет. В Лондон учи програмиране и след първата година кандидатства като програмист в HSBC и попада във финансовата столица на Лондон. „Интервюто беше… не искам да си спомням! Провериха ми и майчиното мляко! Една седмица интервюта... Дотогава и небостъргач не бях видяла през живота си, а отидох в район само с небостъргачи. Щях да припадна“, споделя тя.

От 2006-а работи няколко години като програмист, но като общителен човек ѝ липсва работата с хора и финансовият мениджмънт става нейна стихия.

Работи в най-големия технологичен отдел на HSBC,

като управлява най-големия бюджет от 1,7 милиарда долара. Работата ѝ е много динамична, следи какви инвестиции се правят по проекти.

Споделя, че за пръв път осъзнава ролята си на визионер, лидер и социален предприемач и пожелава да посвещава голяма част от времето си на социални проекти през 2011-а. Семейството ѝ живее безгрижно в Лондон с 3-годишен син, докато една вечер тя не попада по телевизията случайно на филма на BBC „Изоставените деца на България“.

В скандалния филм, който разбуни духовете в Родината при излизането си през 2009-а, са показани ужасяващите условия, при които живеят деца с умствена изостаналост в дома в село Могилино. Потресена, Деси плаче над креватчето на сина си до късно през нощта. Казва си, че ако не направи нещо за нещастните български деца, все едно

става съучастник в ужаса.

Веднага регистрира фондация Kids Care. Със собствени пари купува и изпраща в един дом дрехи и играчки за децата. Осъзнава обаче, че колкото и лъскави неща да им носи, те остават да живеят в ужасната действителност и плачат за внимание и ласка. Решава да насочи събраните от благотворителност средства към извеждането на деца от институциите и настаняването им в приемни семейства.

Организира всякакви благотворителни инициативи за българите в Лондон – търгове на красиви предмети, семейни срещи, спортни състезания, продажба на сладки, събиране на дрехи... Превръща в празник всяко събитие, на което деца и родители се забавляват, събирайки средства за бедните деца от България. Деси е много силен вдъхновител за българите в Лондон – винаги усмихната, позитивна и пълна с енергия.

През лятото на 2019 г. в Гоце Делчев, родния ѝ град, Деси открива клуб „Магис“. Регистриран е като неправителствена организация и се състои от 32 отделни клуба - алтернатива на конвенционалното образование.

В основата на образователния център със слоган „Новото общество“ са алтернативни методи като сугестопедия и педагогическата система „Монтесори“, даваща голяма свобода на детето. При нея учителят следва детето с неговата вродена любознателност и естествено желание да опознава света, а не обратното, а у детето се развиват силните страни, талантите му, а не слабите му страни.

За да създаде „Клуб Магис“, Десислава Ламбина предоставя първия етаж от триетажната си къща в центъра на родния си град Гоце Делчев. За ремонта двамата с мъжа ѝ буквално изпразват банковите си сметки.

Със съпруга ѝ Тодор Ламбин решават да се върнат в България през 2020-а. „Преместихме се с целия багаж, купихме си къща в Гоце Делчев. За съжаление, не можахме да се реинтегрираме. Причината е, че когато говорим за връщането на българите, мислим за създаването на работни места. След Covid-19 обаче хората могат да работят отвсякъде. Много емигранти избират да работят от вкъщи, но не и от България. Обществото ни не приема емигрантите, но и емигрантите не могат да се внедрят, защото вече имат други ценности, разбирания, очаквания. Затова посоката за връщането е емигрантите да се почувстват у дома си отново“, казва тя.

През 2021-ва семейството на Десислава започва да мисли за обратно връщане в Лондон. Оказва се, че големият им син Даниел няма право да се яви на изпит по математика след VII клас, с който да се класира за математическа гимназия. „В Лондон той на 7 години постигна изключително висок резултат на IQ теста за „Менса“ - 144 точки, който притежават едва 0,2 % в света“, коментира Деси.

В британската столица той взема с отличие много тежък изпит - „11+“, за деца над 11 години. „След трудностите с реинтеграцията това беше преломен момент. Решихме, че щом Даниел няма място в българско училище, ще се върнем в Лондон и от 2021-ва отново сме тук“, казва Деси.

Така, след 15 години работа в HSBC, преди година Деси решава да смени мястото. Постъпва като мениджър също на водеща позиция в Лондонската стокова борса. „Много съм доволна, много различни неща научавам, различен опит получавам. Тук в тези среди се твърди, че на всеки 2 години трябва да си смениш посоката, преди да е дошла рутината“, казва дамата.

В Лондонската стокова борса тя отговаря за операционната дейност на най-големия технически отдел с около 5000 служители. Стратегии за ресурсите, бюджетиране, риск мениджмънт, в кои държави не е рисково да се назначават хора. Съпругът ѝ работи от вкъщи като транспортен мениджър. Имат три деца - Даниел на 13 години, Джоузеф на 10 и Ана на 2 години и 9 месеца, която на 2 години брои до 10 на 2 езика, познава всички букви, пее.

Българите в Лондон се чудят как Деси, с напрегнатата си работа на Лондонската борса и трите си деца, продължава да развива Kids Care и „Клуб Магис“. Сега в Kids Care

основната грижа е превенцията

да подпомагат майките да не изоставят децата си, а също и да не им ги отнемат социалните служби, ако живеят във високорискова среда, с лоши битови условия - например, без течаща вода в дома си.

В момента се грижат за 76 деца от 5 общини в България. Вече имат основен спонсор - компанията за софтуерни продукти VMware, която има 2000 служители и в България. „Там една сърцата дама - Диана Ковачева, организира различни благотворителни събития“, казва Деси.

Със средствата от даренията правят основни ремонти, плащат за лечение, осигуряват мебели, учебни помагала, храна. „Много важно е на тези деца да се осигуряват условия да се развиват и плащаме да посещават уроци според талантите им“, казва Деси.

„В „Клуб Магис“ претърпях много сюблимен момент в осъзнаването си. Разбрах е, че

с материалната помощ не променяш живота на децата от семейства в неравностойно положение.

Единственият начин да промениш съдбата им е, като промениш бъдещето им - чрез образование, и то в групи, интегрирани с деца от нормални семейства. Когато излезеш от средата си на социално слаб, имаш други амбиции, други мечти. И дейността на „Магис“ е в тази посока“, обяснява дамата.

„Чрез занятията провокираме любознателността у децата, която често е смачкана при стандартните учебни занимания. В клуба 40% от децата са от социално слаби семейства. Целта е те да са в приемствена среда, където се чувстват равни, а не дискриминирани; да се развиват заедно с деца от нормални семейства. Така и едните, и другите се научават да работят заедно“, казва Деси.

Освен занятията по практически умения и изследване на света, в „Клуб Магис“ се обръща голямо внимание и на възпитанието в доброволчество. „Искаме да извадим децата от социално слаби семейства от позицията на жертви, да се огледат около себе си и да помислят, те с какво биха могли да помогнат на други нуждаещи се. Така ще се почувстват нужни и значими“, коментира тя.

И това лято от 1 юни до 31 август за деца от 3 до 12 години „Магис“ организира богата програма: занятия по „Монтесори“ с английски, пикници и игри на открито, готварство, арт работилници и такива по доброволчество, научни експерименти, кариерно развитие и танци. 

„Да, аз съм уредила живота си в Англия, живея прекрасно, мога да пътувам навсякъде по света. Но ако не помагам на ближния, по никакъв начин не упражнявам християнските ценности, в които вярвам“, казва българката, която заради социалната значимост на проектите си беше номинирана през 2020-а за „Будител на годината“.