Десетки милиони хора в САЩ са засегнати от екстремни горещини, а в градове като Чикаго бяха отчетени температурни рекорди, съобщи Асошиейтед Прес. Националната метеорологична служба на САЩ обяви предупреждения за горещини в район, простиращ се от щата Айова в Средния запад до щата Мейн на Източния бряг. Екстремните метеорологични условия се очакват да продължат до петък.

Губернаторката на щата Ню Йорк от Демократическата партия Кати Хоукъл нареди на Националната гвардия да оказва съдействие при евентуални извънредни ситуации, свързани с горещините, които ще възникнат през следващите няколко дни.

Чикаго подобри температурен рекорд от 1957 г. с температура от 36,1 градуса по Целзий. През седмицата се очаква температурите да достигнат 37,7 градуса по Целзий, написа Националната метеорологична служба в Чикаго в „Екс“. Миналата година в САЩ са регистрирани най-много горещи вълни с продължителност повече от два дни от 1936 г. насам. Властите предупредиха жителите да вземат предпазни мерки.

В голяма част от Средния запад и Североизтока има предупреждения за горещини. Открити бяха центрове, където хората да се разхладят. Отправен бе и призив хората да ограничат дейностите на открито, когато това е възможно, и да проверяват членовете на семейството и съседите си, чието здраве би могло да бъде застрашено от горещините.

През последните години жегата е особено опасна във Финикс, където през 2023 г. 645 души са починали от причини, свързани с горещините, което е рекорд. Живакът на термометрите там достигна 44,4 градуса по Целзий. Синоптиците от метеорологичната служба твърдят, че първите две седмици на юни във Финикс са били най-горещите някога отчитани.

В Южна Калифорния пожарникарите локализираха големия горски пожар, който гори в стръмни и труднодостъпни райони в планините северно от Лос Анджелис. Но горещото, сухо и ветровито време може да постави под въпрос усилията им днес. Горски пожари бушуват и в щата Ню Мексико, което наложи евакуацията на село със 7000 души.

Докато предупреждения за екстремни горещини има в голяма част от САЩ, в северните Скалисти планини се очаква късен сняг. За части от щата Монтана и северната част на щата Айдахо е обявено предупреждение за зимни бури. До 51 сантиметра се очаква да паднат по високите части на националния парк Глетчер.

Междувременно тропическа влага носи със себе си все по-голяма заплаха от проливни дъждове и внезапни наводнения в централната част на крайбрежието на Мексиканския залив. Според прогнозите сезонът на ураганите тази година ще бъде един от най-активните в последно време.