Народното събрание отхвърли предложението за обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата, чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, чиито вносители бяха "БСП за България“. 

Подкрепиха ги 60 народни представители, трима бяха "против“, 96 се въздържаха.

С промените майките и семействата щяха да могат да получат допълнителна подкрепа за отглеждането на децата в семейна среда, е записано в мотивите. Според разчетите на вносителите при около 30 000 лица, получаващи обезщетения за отглеждане на деца от 1 до 2-годишна възраст,  са необходими около 96 млн. лв. годишно допълнителни средства по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Да помогнем на българските майки и семейства, призова Георги Гьоков от левицата. Трябва не само да се записват социални ангажимент в програмата,  а да се защитават с действия, обърна се той към "Продължаваме промяната-Демократична България“.

След малко ще гласувате около 3 млрд. за военна техника, ако не подкрепите законопроекта, ще лишите семействата от една малка, но значима за тях мярка, която е добър знак към младите ни съграждани, които искат да живеят и обучават децата си у нас, призова и колегата му Георги Свиленски.

Семейството  трябва да има сигурност откъм доходи през втората година от майчинството, защити проекта и Георги Георгиев от "Възраждане“.