Български музиканти и двете им родени в САЩ деца трябва да бъдат депортирани в България тази сряда, въпреки че от 14 години родителите живеят и работят легално в Америка, пише новинарският сайт Cincinnati.com. Става въпрос за семейството на Юлиян Стоянов и съпругата му Смиляна Лозанова. От 2002 г. те са в Америка с поредица от визи за академично обучение, а властите на два пъти са отхвърляли молбите им да получат виза за постоянно пребиваване като работещи чужденци.

Последната им студентска виза изтича през 2013 г., когато Стоянов завършва докторантурата си в консерваторията в университета в Синсинати. Имиграционните власти отказват молбата на университета той да получи статут на постоянно пребиваващ служител.

От три години насам Стоянов преподава цигулка в същия университет. Заедно със съпругата си, която също е доктор по музика, основават музикалното училище Madeira String Academy. Там те дават уроци по цигулка, виола и виолончело за всички възрасти. Освен това Стоянов е разработил и серия видеолекции по цигулка, достъпни онлайн.

От 2006 г. те двамата работят и в Симфоничния оркестър на щата Западна Вирджиния. През 2014 г. от оркестъра са поискали от властите Стоянов като техен служител да получи разрешение за постоянно местожителство в САЩ. Музикантът е подал молба за виза от категорията „изключително способен чужденец" (foreign national of extraordinary ability) - тя се дава на чужди граждани с постижения в науката, бизнеса и изкуството.

В документите са включени десетки препоръки от международно признати музикални експерти, както и доказателства за това, че Стоянов е свирил с оркестри в Япония, Италия, Австрия, Германия, Швейцария, Холандия, България, Русия, Македония и САЩ и е работил с групи и музиканти като Electric Light Orchestra, Trans-Siberian Orchestra, Сара Брайтман и Джош Гробан. Негови изпълнения присъстват в архивите на българските национални радио и телевизия. Властите я отхвърлят.

Ще паднат ли визите за САЩ? --> https://www.bgvoice.com/articles/view/vizite_za_amerika_ostavat/5456/

Posted by BG VOICE Новинарският лидер в САЩ и Канада on Wednesday, March 23, 2016

Условията за получаване на този тип виза са 10, като поне три от тях трябва да бъдат изпълнени. Стоянов трябва: да е оценявал като съдия, самостоятелно или в жури, работата на свои колеги; да е получавал отразяване в големи или специализирани медии и да докаже, че е имал значителен оригинален принос в областта си.

Властите приемат, че той се класира за първите две условия, но въпреки 13-те препоръки само в последната категория имиграционната служба отхвърля приноса на Стоянов. Обжалването му води до лаконичен отговор, че той няма "изключителни способности". Няма право на второ обжалване.

Властите търсят в тази категория носители на Нобелова награда, олимпийски шампиони, хора, с регистрирани патенти. За съжаление Стоянов не е нито едно от това. „Винаги сме играли по правилата. Знам за колеги, които стоят тук незаконно, но аз не бих могла да направя това", казва съпругата му. „Сякаш не са имали търпението да прегледат всички документи и да ги анализират, допълва Стоянов. - Не мога да си обясня отказите по друг начин." Документите, които е изпратил до Службата за гражданство и имиграция (USCIS), са повече от 700 страници.

Семейството живее в предградието на гр. Синсинати - Мадейра, от 2012 г. Петгодишният им син учи там, а имат и друго момченце на два месеца.

Всяка година федералното правителство отпуска около 140,000 работнически визи за чужди работници и семействата ми. Те имат пет категории - първата е за хора с изключителни способности в науката, изкуството или бизнеса (тази, за която е кандидатствал Стоянов); втората - за професионалисти с магистърска степен или докторат. Трета е за професионалисти, за чиято работа са нужни минимум две години опит или обучение.

Визи се дават и на „специални имигранти", сред които са религиозни служители, служители на представителствата на САЩ в чужбина или родени в друга страна непълнолетни, които са под опеката на американски съдилища. Последната пета категория е за бизнесмени, инвестирали минимум 500,000 долара в ново търговско дружество, наело на пълен работен ден поне 10 американци.