Футболистите на „Бронкос“ празнуват третата титла за отбора си

„Денвър бронкос" спечели Супербоул 50. Звездата Пейтън Манинг и съотборниците му победиха с 24:10 смятания за фаворит „Каролина пантърс" във финала в НФЛ. Това е първа титла за „Бронкос" от 17 години и общо трета в историята. За най-добър в мача беше определен външният лайнбекър на победителите Вон Милър. За 39-годишния Манинг това беше втора победа в Супербоул. Тя идва в момент, в който мнозина очакват, че той ще прекрати кариерата си. Пекратният носител на приза за най-добър играч в НФЛ добави още два рекорда към успехите си. Той стана най-възрастният куотърбек, играл в Супербоул и пръв стигнал границата от 200 победи в първенството.

В основата на успеха на „Денвър" беше отличната игра в отбрана. На терена в Санта Клара, Калифорния, се срещнаха най-добрата защита в първенството срещу най-резултатното нападение. Отбраната на „Бронкос" позволи на съперника да направи само един тъчдаун и общо десет точки. „Това показва просто какъв отбор сме. Не става дума само за защита или нападение. Ние дойдохме заедно като едно цяло", каза най-полезният играч в мача Милър. Манинг не пожела да говори за бъдещето си. „Получих добър съвет от Тони Дънги (бивш треньор на „Индианаполис"). Той ми каза да не вземам емоционални решения. Това определено беше емоционална седмица за всички", каза звездата.

В шоуто на Супербоул се включиха Бионсе, Бруно Марс и Колдплей. Лейди Гага изпълни химна на САЩ. Шоу на терена, шоу и пред телевизионните екрани. Супербоул се утвърди като едно от най-значимите и гледани събития в САЩ. Факт, от който големите компании се стремят да извлекат максимална полза. Затова и платиха по 5 млн. долара за излъчването на 30-секунден клип.

Откакто Супербоул беше създаден през 1967 г., стойността на телевизионната реклама нарасна с 12,500 процента. Само през последното десетилетие цената на рекламното време се е увеличила със 76%. Вън от сухата статистика, отчитаща стремглавото поскъпване на цената, се видя и друго. Тази година компаниите направиха обратен завой и се върнаха към хумора. Ако през 2015 г. маркетинговите специалисти бяха впечатлени от това, че повечето реклами бяха сериозни и с дълбоко послание, сега клиповете отново бяха преди всичко забавни.

„През по-голямата част от времето сега зрителите бяха печелившите", коментира специализираният adage.com в часовете след победата на „Денвър бронкос". „Хуморът обединява хората, дори да става дума за усмивка, а не за бурен смях", каза брандинг консултантът Алън Адамсън.

Шест са рекламите в сайта, които получават максимума от четири звезди. Една от тях е тази с кучето-маймуна-бебе на „Маунтин Дю", чието натрапчиво puppy-monkey-baby се повтаря 12 пъти. Компанията се завръща с реклама в шоуто след 16-годишно прекъсване и го прави по странен, но възможно „най-супербоулски" начин. Внимание заслужава и хумористичният клип на „Най-дългото преследване" с участието на „Тойота Приус". „Отличната игра и сценарият правят така, че 90-те секунди да си струват в една от най-забавните реклами за вечерта", коментира сайтът за видеото, изготвено от Saatchi & Saatchi Los Angeles.

Подобен е подходът и на друг производител на автомобили - „Хюндай". Единствената разлика е, че компанията сбъдва мечтите на жените, като ги потапя в Райънвил - града, в който всички мъже са... Райън Рейнолдс. Спокойно, дори да се захласнете по някой (или всички) Райън-Рейнолдовци, вашата кола ще ви предпази от инцидент на пътя, гласи рекламното послание. С чувство за хумор подхождат и от Avocados From Mexico. Традиционно активната в Супербоул „Бъдвайзър" предложи имиджова реклама, в която дори заяви, че това е бира, която не е за всеки. Все пак сред най-добрите реклами попада и такава на социална тематика. Клипът на No More пресъздава чат разговор и касае проблема с домашното насилие.

В дъното на класацията на adage.com попада реклама на „Доритос", която получава само половин звезда. В клипа мъж яде чипс, докато трае прегледът на ултразвук на бременната му съпруга. Авторите и тук залагат на хумора, но според коментара на специализирания сайт клипът прилича повече на филм на ужасите.

Няколко маркетинг специалисти поставиха висока оценка за „предизборния клип" на „Анхойзер-Буш". Производителят на бира стана обединител на нацията със своята бирена партия „Бъд лайт".