Като президентска клетва пред Библията: Обама спасява пуйка

Пред Деня на благодарността някои американци се питат дали с оглед на смута, който причинява най-важният празник за годината, си заслужава да се празнува. Това е един от най-големите празници в Америка, но дали той, както и пазаруването ,,до дупка" в Черния петък, който следва след него, не излизат в известна степен извън контрол.

Около 38,2 милиона американци ще се отправят на път за четиридневния празничен уикенд. Други 3,4 милиона ще излязат на разходка, казват от Американската автомобилна асоциация (ААА). Повечето ще се приберат по родните си места за празнична вечеря със своето семейство на самия Ден на благодарността, като 88 процента от тях ще хапнат печена пуйка с плънка и сос от червени боровинки, съобщават от Националната асоциация на производителите на пуйки.

Американците изяждат 46 милиона пуйки на празника - повече от два пъти, сравнено с 22-та милиона, изяждани месец по-късно на Коледа. Щом видят сметката на десерта от пай с тиква, мнозина ще се отправят към моловете за блъсканицата на предколедното пазаруване, известна като Черния петък.

,,Броят на пазаруващите в Черния петък тази година ще се увеличи на 250 милиона в сравнение с миналогодишните 225 милиона души", съобщава интернет страницата blackfriday.com - нещо като Уикилийкс за потребителите, които искат да видят рекламите за Черния петък преди тяхното публикуване. Този ден е с такава важност за търговците - възможно е да се регистрират продажби за повече от $20 милиарда според компанията за маркетингови анализи ,,Спендинг пулс" - че много от големите магазини ще отворят толкова рано, колкото никога не са отваряли.

,,Сиърс" ще бъде отворен сутринта на Деня на благодарността, докато ,,Тойз ар ъс" ще отвори врати в четвъртък от 10 ч. - най-ранния час, в който веригата е отваряла в Черния петък. Огромните търговски центрове на ,,Уолмарт" пък вероятно изобщо няма да затварят. ,,Те всички се опитват да отнемат пазарен дял един от друг", заяви в интервю за Асошиейтед прес Синтия Гроувс, шеф на международна консултантска компания за търговия от Вашингтон.

Не всичи са щастливи. През 2011 г. например повече от 190,000 души подписаха петиция в интернет, в която веригата универсални и хранителни магазини ,,Таргет" се призоваваше да се откаже от намерението си да отвори в полунощ на Деня на благодарността. ,,Това е национален празник, а не ден за пазаруване", написа тогава певицата Брайс Алижън от Портланд, Орегон. ,,Да насърчаваш хората да пазаруват посред нощ е странно", добави Скоти Бруки от Санта Круз, Калифорния. Но Анахита Камерън, ръководител на отдел „Човешки ресурси" в ,,Таргет", защити идеята за лов на печалби в полунощ. ,,Нашите гости заявиха, че биха предпочели да дадат начало на празничното им пазаруване, отправяйки се към магазините, след като приключи празнуването, а не да стават посред нощ", заяви тя, използвайки евфемизма на ,,Таргет" ,,гости" вместо ,,клиенти".

Празникът доста се е променил от първоначалния Ден на благодарността през 1621 г., когато заселници поклонници от Англия организирали тридневно пиршество заедно с коренните жители на Америка, където в наши дни е Масачузетс, за да благодарят на Господ за изобилните реколти в Новия свят. Храната за Деня на благодарността тази година ще излезе малко над 50 долара за 10-членно семейство, което е с 6-7 долара повече от миналата година, изчисляват от Американската федерация на фермерските бюра. В това се включват 7-килограмова пуйка, хлебна плънка, сладки картофи, кифлички с масло, грах, боровинки, моркови и целина, тиквен пай с бита сметана и кафе с мляко - но не и вино или бира. Самата пуйка е с 22 процента по-скъпа отчасти заради увеличаващото се търсене в Китай на пуешко месо. Продължавайки традиция в Белия дом, която датира от 1947 г., и тази година Барак Обама ще упражни специалното си право за помилване, за да спаси две пуйки от сатъра. Засега все още не знаем от кои щати ще са щастливите животинки. Организацията за защита правата на животните ПЕТА иска всички пуйки да бъдат помилвани. ,,За много хора пуйките не са нищо повече от празнично ястие, но всяка от тях си има свой собствен характер като кучетата и котките", пише на интернет страница на организацията, което е част от кампания за пропагандиране на алтернативи на месото за Деня на благодарността. ,,Те обичат да ги галят по перата, както и да цвърчат и да крякат в съзвучие, когато чуят някоя любима мелодия. Тази година направете нещо за пуйките, за да са ви благодарни - обещайте да станете вегетарианци и ги оставете извън вашата чиния."

А онези американци, които не искат да приготвят голяма вечеря и да чистят след това, избират да отидат в ресторанти като ,,Грийн мил" в Уичита, Канзас, където има специален бюфет на цени от $13,95 за възрастни и $9,95 за деца под 10 години. Препоръчва се да се направи резервация. ,,Доста хора, изглежда, искат да хапнат навън на Деня на благодарността", каза икономистът Джон Андерсън от Федерацията на фермерските бюра, който възнамерява да направи именно това със семейството си през тази година.