На 18 ти ноември в Чикаго ще има концерт за Денят на народните будители, който е първия съвмествен концерт-спектакъл на три от най-старите състава в общността - Ансамбъл "Хоро", Клуб "Верея" и танцова група "Загора". Събитието ще се състои в The Academy at Forest View, 2121 S Goebbert Rd, Arlington Heights, IL 60005.

Какво може да очаквате? - един спектакъл изпълнен с красота, цветове, ритъм и емоция, казват организаторите.

Празникът, на който BG VOICE е медиен партньор ще е още по-специален, тъй като тази година основателят на Ансамбъл "Хоро" Ирина Гочева навършва и 70 години.

Г-жа Иринка Гочева е  професионален танцьор, балетмайстор и хореограф – педагог. Започва своята артистична кариера още  докато учи в Държавното хореографско училище в София и продължава по - късно в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Двадесет и пет години е работила в професионалния ансамбъл „Сливен“ като балетмайстор, художествен ръководител и хореограф, 15 години е била художествен ръководител  и хореограф на самодейни състави към читалище „Хаджи Димитър“ и към текстилен комбинат „Добри Желязков“, гр. Сливен. 

През 2003г., много скоро след пристигането си в Чикаго, Иринка Гочева основава танцов фолклорен ансамбъл „Хоро“, един от първите български ансамбли във Ветровития град. Тя е негов художествен ръководител и хореограф,  за което отдава  безвъзмездния си труд в продължение на повече от 20 години.

Tя е носител на

  •  „Златна лира“ от Съюза на музикалните и танцови дейци в България – 2013;
  • Паметен медал „Паисий Хилендарски“-2013 от ДАБЧ
  •  Паметен медал „Иван Вазов“- 2017 от Държавната агенция за българите в чужбина за 15 годишнината от създаването на „Хоро“  и 10 години „Хорце“.
  • Българка на Годината - 2017“ - от ДАБЧ
  • Certificate for Excellence 2022 - Illinois Senate
  • а сега и златни цървули от ансамбъл "Хоро"