През уикенда децата от българското училище към църквата "Св. София" в чикагското предградие Дес Плейнс отпразнуваха Деня на майката и жената в залата към храма.
Над 200 души присъстваха на тържеството, а родителите изглеждаха дори по-развълнувани от децата. Всички малчугани взеха участие в празничната програма на училището, като най-аплодирани бяха танците на най-големите деца, както и пиесата на най-малкия ученик. По традиция учителките получиха най-много цветя, а за майките бяха предвидени и специални подаръци.
Децата пяха традиционни български песни, рецитираха стихотворения, а майките бяха сред най-поздравяваните.
Училището към църквата празнува всяка година 8 март, а според директорката Даниела Михайлова тържествата се отразяват еднакво добре на децата, както и на родители и преподаватели. „Ние свързваме този празник с всички майки. Затова го празнуваме със специални подаръци и много цветя за майките", каза тя.
В Детройт също отбелязаха празника подобаващо. Децата от училище „България" подариха картички на майките си и ги поздравиха със специална програма от стихове и песни. В края на тържеството малчуганите прочетоха писма от техни връстници от Търговище. В писмата имаше и ръчно изработени мартенички.
Кореспонденцията е започнала още през януари, когато Българският културен център в Детройт изпраща парично дарение на децата с увреден слух в Търговище. С финансовите средства са закупени лекарства. Това е втора поред благотворителна инициатива на българския център в Детройт. „Решихме да изпратим парите в България, защото смятаме, че там децата имат по-голяма нужда, отколкото нашите деца тук. Това е добър урок за нашите малчугани да се научат на благотворителност и да помагат на други деца, независимо къде са те", каза организаторката на благотворителните кампании Севие Харлева. Малчуганите ще продължат да си пишат писма с връстниците от Търговище.