От ЕК ще помогнат за обезпечаването на 110-те километра от границата ни с Турция. От комисията са обещали да се набавят автомобили и да се попълни щатът на “Гранична полиция”, който е намален в последните 10 години с 2000 бройки. Това обясни вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг в Габрово. Той празкри, че вече е провел разговори с представители на ЕК.

“Не говорим за една глава, а за организирана престъпност, която действа от Турция до територията на последната европейска държава”, каза още вътрешният министър и поясни, че страната ни не е единствената, която се бори с мигрантския натиск. “Цяла Европа се мобилизира да отговори на това, защото смъртта, на която сме свидетели, е на територията на цялата Европа, не само на България”, каза той и визира инцидента с мигранти, които загинаха край бреговете на Италия в неделя. “Не си играем на стражари и апаши.

Главният прокурор трябва да е наясно.

Нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната. Първата задача е да спрем мигрантите по границата”, категоричен бе вътрешният министър.

И припомни, че задържането на мигранти, преминаващи през територията на България, е условие да бъдем приети в шенгенското пространство. “Проблемът застрашава цяла Европа” заяви той.