Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти. Иначе сред каналджиите има освен сирийци, афганистанци и украинци и граждани на РСМ. Понякога там се включват и хора, които имат значителни финансови възможности и аз не мога да разбера какво ги мотивира да извършват подобна дейност, посочи вътрешният министър - Иван Демерджиев.

Цената на мигрант

е около 1000 евро, като границата е изключително лесна за преминаване, каза той. "Видях с очите си как се прескача с една стълба.Демерджиев разказа и за нова схема на плащане, която се ръководи от Турция, като определи метода като много иновативен."Измислени са иновативни методи за разплащане, тоест съответният мигрант трябва да стигне до определена точка, да се документира пристигането му там. И тогава парите от Турция пристигат при този човек в България, който движи съответния канал, но пристигат по доста различни доста екзотични начини. Така, че не е много лесно да бъдат проследени. Например, носят се пратки, оставят се на точно определено място, получават се пароли, дори се плаща по чрез „Изипей“ на различни лица. Става дума за поне две големи групи, които оперират в две страни. За главите на някои от тези групи е имало данни и преди“, поясни Демерджиев.Той заяви, че е в ход операция по отношение на населените места, в които има данни да се укриват мигранти.Същевременно потокът бежанци се увеличава непрекъснато и прогнозата е, че най-драматично ще бъде през септември и октомври. В момента на границата ни били връщани по 1000 души на ден, като преди това са били по 300, обясни Демерджиев.Над 6 пъти се е увеличил миграционният натиск по границите ни спрямо година по-рано.

Във връзка с катастрофата в Бургас

с автобус с мигранти, при която загинаха двама служители на реда, Демерджиев каза: "За да предпазят пътуващите, полицаите са загубили живота си".Той добави, че полицаите са видели, че превозното средство е пълно с хора, между които жени и деца. Те не са били в багажното отделение, заяви Демерджиев.Вътрешният министър обяви, че ще се проведе обучение на полицаите как да не загубват живота си при подобни инциденти.