Базираната в Ню Йорк благотворителна организация „Децата на България“ наскоро обяви достигането на важен крайъгълен камък в своите усилия за набиране на средства.

Благодарение на щедрите си дарители и поддръжници, организацията отбеляза, че от началото на съществуването си преди 11 години успешно е събрала $503,000 (около 905,000 лева) в помощ на различни организации, фокусирани върху децата в България.

„С постигането на този важен момент ние отбелязваме доверието, щедростта и страстта, които нашите дарители, доброволци и поддръжници ни оказаха. С ваша помощ през последните 10 години се превърнахме в една от най-признатите и успешни организации с нестопанска цел в България. Очакваме с нетърпение да постигнем следващия си етап, 1,000,000 български лева дарения и да помогнем на още повече деца в страната“, каза пред изданието The Oxford Eagle Полина Йорданова, съосновател и президент на организацията.

През последното десетилетие благотворителната организация е изпълнила 11 проекта в България в полза на училища и центрове за деца със специални нужди, педиатрични отделения в болници, училища за деца с увредено зрение и слух, центрове за социално слаби деца и много други.
„Всяка година се работи по един-два проекта, а

тази година те са четири“,

обясни пред BG VOICE Цветелина Кемалова, сътрудник в организацията. „Броят на проектите зависи от големината им и от нуждите на бенефициентите“, добави тя.

„Децата на България“: Българска благотворителна организация в Ню Йорк дари близо един милион лв. за децата в Родината

Първият приключен проект е в периода 2014–2105 година, когато за нуждите на Детска хирургия на Спешна помощ в болница „Пирогов“, София в доставен комплект инструменти за лапароскопска хирургия, както и три системи за измерване на налягането в плевралната кухина на белия дроб на новородени и деца.

През следващите години от „Децата на България“ помагат за изграждане на първата по рода си детска площадка за възпитаниците на училището за деца с увредено зрение „Проф. Иван Шишманов“ във Варна, където се обучават ученици с частична или пълна слепота, а повечето от тях имат допълнителни увреждания като умствена изостаналост, генетични синдроми, аутизъм, хиперактивност, агресивност, глухота и други състояния. Благодарение на организацията е възстановено и оборудването на сградата на училището за деца със специални нужди в Пловдив, която няколко години по-рано е изпепелена от пожар.

„Децата на България“: Българска благотворителна организация в Ню Йорк дари близо един милион лв. за децата в Родината

Сред останалите осъществени проекти са отопление, храна, спално бельо, одеяла, пижами, ученически пособия и материали за децата от Училището по изкуства и занаяти за деца в неравностойно социално положение „Димитър Екимов“, с. Русаля, както и обзавеждане на седем детски стаи в Социално сдружение „Св. Андрей“ и техния жилищен комплекс за деца и юноши без родителска грижа „Вяра, Надежда и Любов“, намиращ се в с. Кичево.
Организацията закупува и медицинска апаратура, нови легла и шкафове за детското отделение, както и ново родилно легло и маса за гинекологични прегледи на областната болница „Христо Ботев“ във Враца.
Инвестиции са направени за покриване нуждите на центровете за деца с аутизъм в Свищов, София, Плевен и Бургас. Закупено е важно медицинско оборудване за детското отделение в болниците „Света Петка“ във Видин и „Стамен Илиев“ в Монтана, както и нови кувьози и друга апаратура за неонатологичното отделение на болницата в Силистра. 

„Децата на България“: Българска благотворителна организация в Ню Йорк дари близо един милион лв. за децата в Родината

Един от последните завършени проекти, с които се гордее организацията, е

новата солна стая в Центъра за специална образователна подкрепа „Леда Милева“

в Долни Дъбник.
„И стана приказно. Това е много скъп проект“, каза пред BG VOICE Цветелина Кемалова.

В момента се работи по четири кампании. „Тази година главно те са в Югоизточния регион Ямбол и Хасково, но има и в Перник. Търсим домове, които имат конкретно желание, в които да помогнем“, добави тя. 
С набраните средства организацията се надява да помогне на четири центъра за деца със специални нужди и с аутизъм, като за целта на цялата кампания е нужно да бъдат събрани $100,000 до края на годината.

Те ще бъдат дарени за нуждите на центровете за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в град Ямбол, които обслужват 45 деца и младежи с множество увреждания и имат спешна нужда от ежедневни артикули като матраци, спално бельо, одеяла, хавлии и килими. 

„Децата на България“: Българска благотворителна организация в Ню Йорк дари близо един милион лв. за децата в Родината

Друга част от средствата ще бъдат предоставени на Центъра за ранна детска интервенция в Хасково, който обслужва около 50 деца, под формата на специализирано оборудване за деца с двигателни проблеми като: терапевтичен стол за деца с увреждания, позициониращ стол за деца с увреждания, тежки столове и маси за работа с деца за терапевтичните сесии, писта за баланс с гимнастика. платформа и други.

Дневен център „Добро сърце“ в Перник също ще бъде един от бенефициентите. В него се обучават 40 деца на възраст от 3 до 18 години. Най-голямата мечта на центъра в момента е да построи „класна стая“ с външен навес в двора. 

„Децата на България“: Българска благотворителна организация в Ню Йорк дари близо един милион лв. за децата в Родината

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, област Ямбол, който оказва съдействие на училищната администрация за подпомагане на личностното развитие и персонала на детските градини в областта пък желае да получи апарати и оборудване по новата система за биологична обратна връзка (B.O.V.) или Biofeedback. 
До момента са събрани малко над $34,000 от необходимите $100,000, става ясно от сайта на организацията.

За децата на България

„Децата на България“ е организация с нестопанска цел, основана през 2013 г. в Ню Йорк. Нейната мисия е да помага на здравни, образователни и други институции да създадат по-добър свят за децата в България. Организацията се състои изцяло от доброволци. С минимални административни разходи даренията отиват директно в помощ на децата в България. 

За да предотврати измами или злоупотреби, „Децата на България“ никога не изпраща парични дарения на бенефициентите. Вместо това, тя договаря най-добрите цени с доставчици и закупува и изпраща оборудване, инструменти, материали и други физически стоки. Организацията се ангажира с пълна прозрачност – всички финансови отчети се публикуват на корпоративния уебсайт, за да могат дарителите и поддръжниците да ги преглеждат след всеки проект.

Бордът и ръководството на „Децата на България“ се състои от високо образовани и успешни членове на българската общност в чужбина.
В момента организацията разработва мрежа от глобални посланици, за да помогне допълнително с набирането на средства и осведоменост. 

„Децата на България“: Българска благотворителна организация в Ню Йорк дари близо един милион лв. за децата в Родината

Идеята за създаване на организацията възниква през лятото на 2013 г., когато на семейството на основателката й Полина Йорданова се налага да посетят „Пирогов“. 
„Трогна ни добротата на лекарите и поискахме да помогнем – решихме да направим това за най-малките пациенти. Още същата година организирахме първия благотворителен коктейл в Ню Йорк и започнахме да разпространяваме идеята за помагане на деца в България сред българската общност в Ню Йорк. Така успяхме да направим първия ни проект за детското отделение в „Пирогов“, разказа тя пред BG VOICE.

Оттогава се разраснахме много – имаме дарения от цял свят. А това, което ни мотивира да продължаваме и да посвещаваме свободното си време е

радостта, която успяваме да дарим на децата

и на персонала, в чиито грижовни ръце са те. Също много мотивиращо е доверието и желанието да помагат на дарителите, спонсорите, поддръжниците и разбира се, нашите доброволци!“, добави тя.
Първоначално дарителите са българи, живеещи в Ню Йорк и други българи в чужбина. Постепенно се включват и българи в Родината, както и български компании, но все още около 80% от даренията идват от българската общност в чужбина, казва Цветелина Кемалова. По думите й, организацията е една от първите български благотворителни дружества, които създават опцията хората да събират дарения за различни каузи в социалните мрежи около рождените си дни.

Освен това всяка година се организира и гала събитие, на което се събират 150–200 души. Подобни мероприятия, които не са провеждани само по време на пандемията, са организирани в българското консулство и на други места в Ню Йорк. „Опитваме се да ги организираме като български събития, с българска музика, изпълнения, джаз, защото българските събития не са много в Ню Йорк“, разказва Цветелина.

„Децата на България“: Българска благотворителна организация в Ню Йорк дари близо един милион лв. за децата в Родината

„Миналата година обстановката беше тежка, защото точно по време на събитието ни беше задимяването в града, причинено от пожарите в Канада, но все пак се събраха много хора“, радостна е организаторката. 
Тази година се обмисля провеждането на събития в Бостън и Пенсилвания. Нидерландско-българската бизнес организация също е проявила интерес към спонсорство. Организаторите работят и в посока на популяризиране на организацията в Европа и разрастването й в България.
Ако желаете да дарите или да научите повече, може да го направите тук:

Website childrenofbulgaria.org
LinkedIn https://www.linkedin.com/company/children-of-bulgaria/
FB - https://www.facebook.com/childrencharitybg/
Instagram - https://www.instagram.com/childrenofbulgaria/
Youtube: (11) Children of Bulgaria - YouTube