Д-р Здравко Георгиев*

Ние знаехме, че сме невинни, че това беше фарс, един скалъпен процес.

За съжаление, тези близо 9 г. никой няма да ни ги върне. И все пак, ако всичко това е вярно (защото аз черно на бяло не съм видял доказателствата), наистина е възмездие за нас. Сега хората, които са се съмнявали в нашата невинност, най-после ще разберат, че тя е истина. Надявам се виновните да бъдат осъдени, макар че не го вярвам.

Аз съм чувал и знам за много неща, извършвани от Муса Куса, и ето сега от този документ става ясно, че лично е участвал в заразяването на децата. Това беше шефът на разузнаването в Либия, най-страшният човек по онова време. Тогава хората смееха повече да говорят за Кадафи, отколкото за Муса Куса. Нещата, които е правил - безчинства, измъчване на хора, убийства, винаги са били покрити в мъгла и в тайна. И ето отново неговото име, както и, доколкото си спомням, на генерал Сенуси - също. Това са хора, които под прякото ръководство на Кадафи са вършели всички тези ужасни неща. Дали някога ще бъдат осъдени - съмнявам се. Но все пак

обявяването на тяхната вина е вид възмездие.

В България тази новина я научаваме в дните около изборите за президент. Аз много пъти съм казвал, че не упреквам нашата държава. Това, че закъсня навремето с реакциите си и се случиха всички тези събития... Ние с жена ми сме оптимисти. Свикнали сме да гледаме напред и точно поради това и аз, и Кристияна гласуваме, а когато гласуваш, можеш и да изискваш. Това, на което се надяваме, е този път държавата да застане зад нас.

Ние никога не сме искали нищо. Завърнахме се, започнахме всички работа, бяха ни необходими страшни усилия, за да продължим напред. Това, което лично аз загубих, е, че не можах да се върна в медицината. Имам 35 г. трудов стаж като педиатър, но загубих 10 г. практика. След връщането ни съпругата ми реши да учи, завърши рехабилитация и работи във ВМА. Аз до пенсионирането си работих в здравната каса. Продължихме напред. Много пъти сме правили опити да съдим Либия, но аз лично се отказах. Толкова години сме били по съдилища, наслушали сме се на речи, адвокати, съдии, прокурори. Оттогава в правосъдие почти не вярвам. Оставил съм си малко вяра, но... Сега се надяваме с останалото да се наеме държавата и да покаже на света, че тя държи на гражданите си и ще ги защити. Ние искаме да продължим да живеем нормално и се надяваме, че държавата наистина ще застане зад нас.

*Д-р Здравко Георгиев е съпруг на медицинската сестра от Либия Кристияна Вълчева. Той също бе арестуван и държан в либийски затвор, но го пуснаха преди останалите.