Борис със световната награда за най-добра дипломна работа по икономика за 2013 г. на международната атлантическа икономическа конференция във Филаделфия

Български студенти станаха част от съветниците на датския принц. Става дума за втория син на кралицата - принц Йоаким, под чийто патронаж съществува младежка организация от студентите чужденци в страната. Сдружението е нещо като посланик на добра воля на властите - на срещите, които се провеждат периодично, присъстват както принцът, така и министри. Сред участниците в организацията е българинът, спечелил състезанието за най-добра дипломна работа в света - Борис Георгиев. ,,Има и други наши сънародници, някои от тях вече са завършили и са нещо като почетни членове на организацията. Тази година членуваме няколко българи, които учим и работим в Дания - Веселка Василева, Десислава Бакърджиева, Георги Караджов и Михаил Митев", разказва той.

В Дания, която в последните години отвори широко врати за безплатно обучение на всички чужденци от ЕС, се опитват не просто да ги задържат. А и да разберат какво могат да направят, за да се чувстват студентите по-комфортно там. ,,Страната иска да разбере как да посрещне чужденците. Знаят, че носителите на друга култура често са и носители на иновации. А и благодарение на тях страната може да се разпростре на други пазари", разказва Борис. Любопитното е, че не само питат студентите - под влияние на техните препоръки в последните години била направена и законодателна промяна, с която младежите от страни извън ЕС могат да остават до три години в страната след завършването си и да започнат собствен бизнес там, разказва Борис. Доскоро те не са имали подобна възможност. ,,В Дания, както във всяка друга страна
не достигат инженерни кадри, затова се прави всичко възможно студентите в тези дисциплини да бъдат задържани", разказва младежът.

Онова, с което според него Дания може да бъде привлекателна за младите хора, е възможността да балансират между работа и личен живот за разлика от други страни, в които едното винаги е в ущърб на другото. ,,В Дания е прието хората, които плащат данъци, да бъдат питани за мнението им и то да се зачита", разказва младежът, който в момента завършва магистърската си степен в университета Орхус. ,,Принцът се срещна с всеки от нас, здрависа се, пита как се чувстваме в страната, разказва момчето. - Освен това Дания е заинтересована да осигури условия на чужденците да работят или да развиват свой бизнес. За никого не е изгодно да изплаща големите обезщетения за безработни, които тук са в размер на 13,450 крони ($2,450) месечно, разказва Борис.

На срещата принц Йоаким обяснявал на младежите близо час как вижда бъдещото развитие на страната, както и нуждата от лидери и хора с предприемаческа нагласа. ,,И тук има много партии, които са против глобализацията и присъствието на много чужденци в страната. Това беше една от темите, които обсъдихме на срещата. За радост образованата част от обществото оценява високо онези, които допринасят за изграждането на обществото, независимо откъде са", разказва Борис.
Не всеки чужденец може да влезе в сдружението с дълго име, което съкратено наричат Корпс. В началото кандидатите участват групово в уъркшопи, където работят по различни задачи, свързани с Дания. ,,Когато участвах аз, въпросът към нас беше: ,,Как бихте направили рекламна кампания на Копенхаген?" Обикновено в края на уъркшопа остават около 30-40 на сто от участниците", разказва Борис. На финала идва лично интервю, при което се стремят да преценят не просто качествата ти, а и доколко си амбициозен, какви са плановете ти за кариера. Иначе казано - можеш ли в бъдеще да бъдеш ,,посланик" на добрите практики в Дания, все едно къде се намираш.

Борис е едно от момчетата, чиито амбиции проличаха още по време на следването - след като един път стигна до финала, а втория път и спечели състезанието за най-добра дипломна работа по икономика, което се провежда в САЩ. В момента той завършва втората университетска степен и е пред избор - работа или докторантура. ,,Кандидатствал съм и за двете неща - за докторантура в университетите на Орхус и Копенхаген и за работа в известна фирма", разказва той. Признава, че и двете неща го привличат в еднаква степен и ще му бъде трудно да реши, тъй като вече има предложен договор от консултантската компания, но все още чака отговор от университетите. Остане ли в университета, ще получава по-малка за стандартите на Дания сума - 26,900 крони ($4,900) на месец. За сметка на това ще има възможност за много пътувания, а едната година от докторската степен е направо задължително да изкара в чужбина. При това университетът му поддържа връзки с университети като Харвард и Принстън, така че обучението му дава шанс да изкара годината в престижен американски университет, като му и плащат за това.

Работата в международната консултантска компания, за която кандидатства, пък води по точки с това, че стартовата заплата е около 44,800 крони ($8,200), което означава, че само след няколко години ще бъде на доста добри позиции - като финанси и кариера. Впрочем Дания е от малкото страни, които продължават да плащат на студентите си след завършването им, за да имат възможност да се ориентират с какво искат да се занимават в живота си. Дори и ако изберат да станат доброволци или да обикалят света в този период, страната ще продължи да им плаща, докато направят избора си. Цялата система е ориентирана така, че младите хора да наберат максимален опит и да опознаят различни гледни точки, преди да вземат решение на какво да се посветят.

Стела Стоянова