От 2008 г. насам Валентин Ноцков не е имал правото да извършва служби, защото е разпопен от БПЦ

Разпопеният Валентин Ноцков вече не е в църквата „Св. Иван Рилски" в Чикаго. След близо 8 години на скандали около правото му да служи българският диоцес към Американската православна църква (OCA) потвърди през август м.г., че той не може да извършва служби, сред като през 2008 година патриаршията в София му отнема това право. Всички православни църкви по света следват общ канон и зачитат решенията си. Сега освен ОСА, които подкрепяха Ноцков, докато той им беше нужен по време на делото за съдбата на храма, срещу бившия свещеник се опълчват и от ръководството на храма. Те също го подкрепяха, а мнозина твърдяха, че Ноцков лично ги е избрал.

В интервю за BG VOICE председателят на църковното настоятелство Боян Чавдаров заяви, че отдавна е трябвало да изгонят Ноцков от храма. Особено след като получават писмото от Светия синод в България през 2008-а, в което ясно се казва, че Валентин Ноцков е разпопен. „Ето затова казвам, че се чувствам виновен, че му повярвах. Той ми обясняваше, че има отпусно - не само на мене, на цялата българска общност, и продължава да го прави", казва сега Чавдаров. Според него интересите на Ноцков и семейството му винаги са били лични и са опирали до това как да си осигурят спокоен живот. Това, че църковното настоятелство се е доверило на Ноцков, обаче му спечели 8 години, в който той проповядва, без да е свещеник към нито една патриаршия. Това поставя под въпрос легитимността на всички кръщелни и брачни свидетелства, които той е издал. От расото му са се облагодетелствали не само той, а и цялото му семейство. „Знаеш ли коя е точната дума - аз съм използван като един уред точно за да са те добре", казва Боян Чавдаров. „Те са хора, които успяват да манипулират и да представят историята на хората по начин, по който да им повярваш." Според Чавдаров сега Валентин Ноцков живее с дъщеря си Силвия. Но той не е изявил желание сам да напусне апартамента над църквата, докато от настоятелството не са го принудили.

В началото на януари в писмо до българската общност епископ Александър от OCA предлага  Ноцков да остане до живот в служебния апартамент, както и да получава стипендия от $1,500. Парите щели да идват от личната заплата на Александър. „Ако има един български духовник в България, в Синода, да си дари неговата половин заплата, за да плаща на свещеник, който не е негов на всичкото отгоре, ей-тука може да се изправи и аз ще го поздравя. Този човек е духовник, той е над материалните неща", обяснява Чавдаров. Но той казва, че Ноцков дори не е благодарил за жеста на Александър. Това по неговите думи също е отворило очите му за истинската същност на Ноцков. Сега Чавдаров и бордът на църковното настоятелство казват, че се надяват да върнат доверието на хората в храма. „Искаме всичко да се обърне на 180 градуса, всичко да започне наново. Едно ново начало."

Чавдаров обаче не отрече, че дълги години Ноцков се е ползвал с подкрепата на българските медии и институции в Чикаго. Първи BG VOICE стартира серия разследвания по случая с храма „Св. Иван Рилски" и статута на Валентин Ноцков още с първите си броеве преди 4 години.

От църковното настоятелство очакват нов български свещеник да пристигне преди великденските празници и призовават българите в Чикаго да не се обръщат лично към Валентин Ноцков за служби, кръщенета и венчавки, а да се обадят директно в църквата "Св. Иван Рилски".