Действието се развива през 19-ти век, когато са се сформирали българските чети в Македония за освобождаване на България от турско робство. Пратили комитите двама четника до Истанбул да проверят как могат да се сдобият с оръжие. След време получават телеграма:
Оружие има много и е убаво. Ала сакат паре!
Отговорът бил с прости и ясни инструкции:
Пàре нема, действайте!
Такова е и положението в „Левски” и „ЦСКА” в момента. Двата отбора определено изнемогват в надпреварата с отборите на „Лудогорец”, „Литекс”, та дори и с пловдивските „Ботев” и „Локомотив”.
Проблемът е, че пàре нема, както казли на комитите. ,,Сини’’ и ,,червени’’ са затънали до гуша в дългове, не могат да си позволят скъпа селекция. Дори да вземат някой или друг футболист на свободен трансфер, те не могат да му предложат подобаващо възнаграждение. Има ли изход от тази ситуация?
В момента първите две места в родното първенство са окупирани от двата отбора на ,,Лудогорец” и ,,Литекс’’. Един от тях със сигурност ще е шампион. И вероятно останалите отбори ще им дишат прахта. ,,Зелени“  и „оранжеви “ показват два модела на работа. Два модела, които са коренно различни. Но си приличат по едно - и двата са успешни. Първият, този на ,,Лудогорец”, разчита на много пари за селекция и бързи резултати благодарение на своя богат собственик. В България този модел трудно ще бъде осъществен от друг клуб. Единственият отбор, който се доближава до него, е ,,Ботев”-Пловдив. Всички останали свиват своите бюджети, тъй като техните собственици стават все по-бедни и по-бедни. В това число са Тодор Батков (,,Левски”) и ,,Лира инвестмънт” (ЦСКА). Логично този план остава непосилен за изпълнение от двата най-титулувани български клубни отбора.
Така се стига до втория модел, който определено е точният за следване от „левскари“ и „армейци“. Това е „Литекс“. Гриша Ганчев тотално промени начина си на управление на клуба, след като няколко много успешни години инвестираше големи средства в отбора. Ловчанлии започнаха да разчитат основно на детско-юношеската си школа за развиване на футболисти, които да заемат място на титуляри в мъжкия отбор и след това да бъдат продадени в Европа. И това проработи. Българският национал Георги Миланов (22 г.) бе продаден на ЦСКА-Москва за 5,4 млн лева плюс още 2 млн. в зависимост от изявите му в евротурнирите. С тези пари „Литекс“ си осигури повече от половината бюджет за годината. В момента в първия тим титуляри са талантливи млади момчета, които се очаква да бъдат трансферирани в близките години към големи европейски отбори и да донесат приходи на отбора. Подпомагани от двама-трима опитни футболисти, били те българи или чужденци, отборът става достатъчно добър за родните стандарти, за да го изведат до участие в евротурнирите, което ще донесе на клуба допълнителни приходи.
Дойде времето, в което ръководствата на „Левски“ и ЦСКА трябва да използват примера на ловешкия тим, дори да трябва да „преглътнат“ 2-3 години без успехи. Време е тези велики отбори да започнат да разчитат на свои футболисти. Те са станали велики не само заради милионите си фенове, а и заради футболистите, които са произвеждали през годините. Именно играчите са тези, които пълнят стадионите и които пълнят хазната на клубовете.