Група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица направиха обиск на помещенията на Културно-информационния център (КИЦ) „Босилеград” в деня на Западните покрайнини 8 ноември. Акцията е по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно са взети 23 книги на българския писател, поет и дипломат Едвин Сугарев.

Книгата на Сугарев "Елегията за краището“ на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия.

За председателя на КИЦ в Босилеград Иван Николов е „крайно изненадващо и неразбираемо“ това „внезапно претърсване“ на офисите на сдружението.

По заповед, издадена от Висшия съд във Враня, по предварително производство, в 14:10 часа в КИЦ са нахлули шест цивилни полицаи от Полицейското управление в Сурдулица под предлог, че търсят следи и предмети, важни за наказателно производство по чл. 317, ал. 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост. 

Причината за тези действия се разбира, когато служебните лица решават да приберат всички книги на Едвин Сугарев. Те изземат всичките 23 книги, които се намират в офиса на КИЦ.  За своите действия създават протокол и издават бележка за временно задържане на взетите книги.  

За тези събития веднага са известени дипломатическите представителства на България в Сърбия.

Всичко това се случва само няколко часа преди промоцията по повод деня на Западните покрайнини на книгата на Едвин Сугарев, която трябва да се проведе тази вечер от 18 часа в клуба на КИЦ „Босилеград”. Авторът на книгата пътува към Босилеград, очаква се да пристигне и българският посланик Петко Дойков.