Рекламна агенция от Чикаго получи признание за една от своите реклами на финала на Super Bowl за четвърти път през последните пет години. 

Компанията Highdive беше наградена за най-добър спот в рейтингите на рекламните измерватели на USA Today за своя клип, изработен за State Farm, с участието на актьорите Арнолд Шварценегер и Дани де Вито. 

„След като започнете да редактирате, да се смеете и да се забавлявате, си казвате: „добре, това ще се представи доста добре“, каза Чад Броуди, съосновател и главен творчески директор на Highdive. 

Много агенции заложиха на хумора и силата на звездите тази година. „Това е моментът, в който хората искат да се забавляват, да се отпуснат и да забравят света за малко“, каза Броуди. „Това също е година на избори, така че има известна чувствителност и по тази тема.“ 

Други реклами, които постигнаха висок рейтинг са The DunKings с Бен Афлек, Мат Деймън, Дженифър Лопес, Can't Be Broken на Verizon с участието на Бионсе и изненадващото представяне на Cerave с участието на Michael Cera. 

Много рекламодатели

потърсиха подкрепата на знаменитости,

за да привлекат вниманието на потребителите, което се превръща в тенденция за „Супербоул“. Сред звездите, участващи в реклами, тази година беше и Лео Меси, който се снима в клип на бирата Michelob Ultra. А заедно с него топка риташе и 32-годишният българин Станислав Христакиев от Хасково.  


„Във всяка реклама имаше толкова много знаменитости. Има някои, които са напълно смислени за марката, които работят наистина добре. И някои, които са напълно поставени като фон“, каза Рон д’Иноченцо, главен творчески директор на Golin в Чикаго. 

„Супербоул“ е най-голямата рекламна сцена и компаниите са платили най-скъпо от всички издания досега, за да покажат своите продукти и услуги – цели 7 милиона долара само за 30 секунди ефирно време. 

„Ако харчите толкова много пари, искате да оставите у хората емоция, а не просто реклама“, каза Д'Иноченцо. 

В Kellogg School of Business на Северозападния университет студентите от магистърска степен по бизнес администрация отново направиха класация на клиповете. Панел от 70 души оцени Doritos, Cerave и Google като най-успешни.

„Това беше най-добрият набор от реклами на „Супербоул“,

каза професор Дерек Ръкър. „Не е изненадващо, че в светлината на някои от нещата, които се случиха през годината, марките заложиха на сигурно.“ 
„Понякога клиповете могат да бъдат остроумни и хумористични“, каза той. „Други реклами, като Google, говореха за функционалността на емоцията. Това беше емоционална реклама за това как виждате света и как работи.“ 

Беше трудно да се пренебрегне и силата на звездите по трибуните. От Джъстийн Бийбър до Гуен Стефани и Блейк Шелтън, JAY-Z и Бионсе до Лейди Гага, камерите уловиха знаменитостите да се наслаждават на играта, но не повече от най-известния фен на Chiefs, Тейлър Суифт. 

„Камерата беше насочена към нея по-често, отколкото към много от играчите“, каза Мира Нюсбаум, главен творчески директор и президент на HAVAS Chicago.

„Мислех, че начинът, по който NFL умело улови нейното присъствие в играта, беше нещо като реклама сама по себе си за Лигата“, добави тя. 

Маркетплейсът на евтини китайски стоки Temu беше сред рекламодателите на „Супербоул“

Маркетплейсът Temu стана тема за разговори в понеделник, след „Супербоул“, след като амбициозната му рекламна кампания предизвика вълна от онлайн запитвания относно базираната в Бостън компания за електронна търговия, притежавана от Китай. 

Онлайн пазарът излъчи три реклами по време на голямата игра, удвоявайки усилията си да повиши репутацията си сред американците на фона на спада на потребителите и продажбите през последните месеци. 

Рекламата на Temu включваше анимирани герои, използващи приложението, за да преобразят живота си в мелодията на закачлив джингъл. Маркетинговата кампания призова зрителите – донякъде странно – да „пазаруват като милиардери“, докато аватарите изпълваха домовете им с тостери за 10 долара и скейтбордове за 6 долара. 

Освен трите реклами, компанията предложи и 15 милиона долара в подаръци и купони като част от своята промоция. 

Temu, който е известен с изключително евтините си стоки, които предлага – от облекло до домакински артикули, направи своя рекламен дебют по време на миналогодишния „Супербоул“, след като официално стартира дейност в САЩ през септември 2022 г. 

Но докато Temu отбеляза огромен ръст в продажбите през 2023 г., те започнаха да падат през последните месеци с 12.5% на месечна база през декември и 4.8% през януари. 

Но рекламната кампания може вече да дава резултат, анализират експертите. Уебтърсенията за компанията се увеличиха още по време на излъчването на нейните клипове, показва Google Trends, а приложението Temu беше на второ място сред най-теглените на следващия ден.