Четирима преподаватели от колеж в Айова, които преподават в Китай, са били нападнати с нож по време на посещение в обществен парк, потвърдиха от колежа "Корнел" и Държавният департамент на САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявлението на президента на колежа "Корнел" Джонатан Бранд се казва, че инструкторите са били в парка заедно с преподавател от университета "Бейхуа", когато е станало нападението. Говорителката на "Корнел" Джен Висер в имейл заяви, че частното училище в Маунт Върнън си партнира с университета "Бейхуа" близо до град Цзилин в Североизточен Китай.

В изявление на Държавния департамент се казва, че е запознат със съобщенията за нападение с нож и че следи ситуацията. В понеделник не бяха ясни подробности за степента на нараняванията на преподавателите и дали нападението е било целенасочено или случайно. Висер заяви, че колежът все още събира информация за случилото се.

Нападението се случи в момент, когато и Пекин, и Вашингтон се стремят да поддържат обмена между хората, за да предотвратят влошаването на двустранните отношения.

Китайският президент Си Цзинпин представи план за покана на 50 000 млади американци в Китай през следващите пет години, докато китайски дипломати твърдят, че съветът за пътуване на Държавния департамент на САЩ е обезкуражил американците.