Чарлз III ще бъде официално провъзгласен за крал на Великобритания в събота, съобщава “Таймс“."Това е денят, в който Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал", пише изданието.

Кралят и кралицата-консорт

Камила ще се върнат в Лондон от замъка Балморал в петък. Около обяд вероятно ще се състои среща между Чарлз III и новоизбрания министър-председател Лиз Тръс.Британската кралица Елизабет II, управлявала повече от 70 години, почина на 8 септември в Шотландия на 96-годишна възраст.ървото решение, което наследникът трябваше да вземе, е какво да бъде името му като крал. Престолонаследникът можеше за избира между някое от четирите си имена – Чарлз Филип Артър Джордж. Доскорошният принц на Уелс Чарлз направи своя избор – той е крал Чарлз Трети.

Освен на британския трон,

Чарлз наследява майка си и начело на огромната Британска общност. Това е асоциация на 56  страни, които в миналото са били британски колонии, но сега са независими от Лондон. Общността има население от около 2,4 милиарда души.Освен икономически и културни връзки с Британия, 14 от държавите в Общността имат и преки политически такива, тъй като британският монарх е останал техен официален държавен глава. Сред тях, освен Великобритания, има и други икономически мощни държави като Австралия и Канада.