На 8 септемви 2022 г. си отиде кралицата. Нейно Величество е починала в замъка Балморал - резиденцията на британските монарси в Шотландия. Тя е била обградена от семейството си.

По-рано стана ясно,

че лекарите са загрижени за здравето на Елизабет II и препоръчват тя да остане под лекарско наблюдение. При кралицата пристигнаха всичките и деца.Тълпи от хора се събраха пред портите на Бъкингамския дворец, като много от тях носеха цветя в знак на почит към паметта на Елизабет II.

Последната официална снимка

на Нейно Величество е от 6 септември 2022 г. 96-годишната кралица Елизабет Втора се срещна с Борис Джонсън, за да приеме оставката му като премиер. Малко по-късно тя прие и неговата наследничка на поста Лиз Тръс и я упълномощи да състави ново правителство. "Кралицата прие на аудиенция днес депутатката Елизабет Тръс и поиска от нея да състави ново правителство. Г-жа Тръс прие предложението на Нейно Величество и и целуна ръцете, за да отбележи своето назначаване за министър-председател и първи лорд на Държавното съкровище", съобщи тогава Бъкингамският дворец.

Лиз Тръс

стана 15-ият министър-председател на Великобритания при 96-годишната кралица. Първият премиер от дългата поредица е Уинстън Чърчил, който заема поста в периода 1951-1955 г."Елизабет беше скалата, върху която беше изградена съвременната монархия. Великобритания е велика държава благодарение на нея. Кралица Елизабет II ни даваше силата, от която имахме нужда. Тя беше най-дълго управлявалият монарх. Управлява с достойнство, а нейните постижения ще надживеят споменът и за нея. Тя беше вдъхновение за мен и за всички британци", каза новият премиер на Великобритания.