Убийства, корупция, далавери. Българите не понасят вече разграбването на страната от каста бивши комунисти, бивши агенти на ДС. И  всичко това се случва в Европа. Червената мафия контролира България. Тази малка, но стратегическа страна на Европейския съюз е коридор между Изтока и Запада, между Азия и Европа, но днес тя се е разделила на различни кланове, които си разчистват сметките посред бял ден по улиците r в центъра на София. Тук червената мафия води охолен живот. Кои са тези лица? Това са бившите видни членове на БКП, привидно превърнали се в „социалисти". „Те" - това са бившите служители на ДС,  на тоталитарния режим, който е властвал до 90-те години на миналия век. Тази страна България Москва смяташе за 16-ата република на съветската империя. ,,Те са  „бивши", защото никога не могат да се откажат от партията си, нито от ДС,  както човек не може да се откаже и от КГБ. Но в последно време тези лица се правят на дискретни, защото гледат да се интегрират", обясни бивш дисидент, пострадал от комунизма.

Вече повече от 150 дни български граждани от различна възраст и  произход всеки ден манифестират по улиците на София, викат „Оставка" и заклеймяват  червената мафия, която ограбва най-бедната страна в ЕС. Протестното движение започна на 14 юни, когато новото правителство назначи червен олигарх начело на новата ДС, прекръстена сега на ДАНС. Тогава в социалните мрежи цъфна един ироничен призив: #ДАНСwithme. Някои от протестиращите размахват червен октопод, набучен на копие, други - конска глава с окървавена шия, напомняйки за филма  ,,Кръстника". Посланието им изглежда нещо като предупреждение. Минифестиращите искат оставката на правителството, на парламента и нови избори. За да запазят властта, бившите комунисти са се съюзили с ДПС, партията на мюсюлманското малцинство, но също и с ултрадясната и анитисемитска партия ,,Атака". Това поначало е разбираемо, защото в националистически напън, за да прикрие фалита си, комунистическият режим в последните години на властването си беше подгонил и репресирал българските турци. Нещата стават по-ясни, когато разбираме, че повечето лидери на ДПС са били агенти на бившата ДС, като започнем от основателя й Ахмед Доган, за който се говори, че е бил вербуван и от Москва. А що се отнася до ултранационалистите от ,,Атака", по теория те са алергични към сегашните си съюзници мюсюлмани. Но в същото време непрестанно нападат съседите си Турция, както и ЕС, но дума не продумват за явните интриги на Кремъл в България. ,,Атака" според много белези е марионетка в ръцете на българските служби.

За протестите българското правителство и червената олигархия, които контролират медиите, се правят на глухи. Бившият съветски гражданин Сергей Станишев, шеф на БСП, е женен за новобогаташка, съюзил се е с фашизоидна партия и защитава ултралиберални и монополистически икономически тези. На всичкото отгоре е лидер на европейските социалисти, но не отговори на нашите покани за интервю. Доскоро студентите в София се бяха присъединили към протестите с окупационна стачка на най-големия български университет, а акцията им се разпростря в цялата страна. В последните дни обаче те решиха да се откажат, тъй като не получиха достатъчно силна подкрепа от обществото. През 1990 и 1997 г. пак студентите принудиха две социалистически правителства да паднат от власт. „Но смятам, че правителството няма да подаде сега оставката, те нямат никакво намерение да си ходят, особено защото очакват ЕС скоро да отпусне огромни суми и фондове. Оставайки на власт, ще разполагат с огромен ресурс, който ще си споделят", казва Иво Инджев, известен журналист. Както се полага, много от тези европейски фондове чисто и просто са грубо присвоени от тази всевластна олигархия в България.

Ако правителството си отиде, алтернативата е доста неясна. Единствената опозиционна партия сега е популистката формация вдясно-център ГЕРБ, но и тя също е дискредитирана в голяма степен пред хората, защото обещаха да премахнат мафията, но се провалиха и затова правителството им подаде оставка през зимата. ГЕРБ са все още начело в проучванията на социолозите, но сега въпросът е - ще успее ли утре ГЕРБ там, където вчера се е провалила?

,,Фалитът на правителството на Борисов е несъмнено резултат от заговор на червената олигархия, която пострада от действията на ГЕРБ. Дружества за електроразпределение, които са частни, но се ръководят от българи, подчинени на бившата ДС умишлено, след тайна среща качиха през зимата сметките, за да предизвикат бунт", твърди експерт от този сектор. Но провалът на ГЕРБ се дължи и на лични грешки и далавери на партията и лидера й Бойко Борисов. Той е бивш пожарникар, каратист и охранител на Тодор Живков - последния комунистически диктатор, но е харизматичен и никой в партията не може да му опонира, защото има голям авторитет. Борисов е бил предаден от директора на ДАНС и експерт по сигурността Цветлин Йовчев, който днес е министър на вътрешните работи. Като слаба черта на бившия премиер се отчита, че дава често доверие на случайни хора.

Откакто БСП са се върнали на власт, Кремъл се чувства в България отново у дома си, както в хубавото старо време на студената война. Москва продължава да ползва българските тайни служби и нейните мрежи в ръцете на бившите служители на ДС, за да дестабилизира Запада. Руснаците също бутат напред техните икономически и геополитически проекти, искат да строят нова АЕЦ в Белене на Дунав. Този фараонски проект е силно оспорван и е бил погребан от предишното правителство, но новата власт се опитва да го възражда. Шефът на „Газпром" в София е посрещан като министър. Той налага на управляващите проект за руския газопровод „Южен поток", а Европа вижда в него инструмент за подчиняване на Запада на руската енергийна инвазия. В този смисъл може да се припомни изказване на руския посланик в Брюксел, който вижда България като троянски кон на Москва в ЕС. Впрочем, прав е - троянският кон наистина може да се случи със сегашната власт в България.

Жан Баст Ноде, ,,Нувел обсерватьор"