Атанас Вълев се надява да спечели сърцата на публиката с българското кисело мляко

Едва ли има човек, който не би се съгласил, че българското кисело мляко е едно от най-вкусните в света. След стотици години традиционната рецепта, предавана от поколение на поколение, най-после пристига в Ню Йорк.

Атанас Вълев, който е родом от Пловдив, идва в Америка през 1991 година с един куфар и два буркана кисело мляко. Това_ е едно от нещата, което мисля, че всеки българин си взема, когато напуска родината, за да може да започне да си заквасва сам домашно кисело мляко_, казва той. 17 години по-късно Атанас решава да сподели страстта си и с американците и започва да произвежда българско кисело мляко. Реших, че е дошъл моментът да покажем на света всъшност откъде идва киселото мляко и къде е открита бактерията. И така, преди 6 години започнахме да го правим в една мандра в северната част на Ню Йорк, където има планини, много пасища и идеални условия за развитието на животновъдство.

Атанас споделя, че тайната в неповторимия вкус на българското кисело мляко "Тримона" се крие в закваската, внесена от България, и в диетата на кравите, които се хранят само с трева. След като записва българския продукт за участие в популярния конкурс на Марта Стюард American made, той е избран за един от финалистите сред повече от 3,000 кандидати от цяла Америка. Конкурсът има за цел да насърчи местното производство, занаятите и уникалните рецепти. Категорията, в която е избран българският продукт е „Храни, земеделие и устойчовост". Следващият етап на конкурса е онлайн гласуване, което ще започне на 15 септември и ще продължи до 13 октомври. Можете да подкрепите родното кисело мляко на сайта www.marthasteward.com/americanmade и да потърсите Trimona yogurt.

Победителите в различните категории ще бъдат обявени на 14 октомври тази година. Те ще получат парична награда и шанс да представят продуктите си пред инвеститори от цялата страна на специална галавечеря, на която ще присъства и самата Марта Стюард.