Понеделник, 18 април, е 53-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Самолетът с моряците от „Царевна” кацна във Варна. Министър-председателят Кирил Петков и министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и близки на моряците, ги посрещнаха на летището. Евакуацията на 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, започна миналата седмица. Преди дни стана ясно, че групата се е придвижила към Донецк. Там бяха настанени в хотел и успяха да се свържат с близките си. Трима българи и двама украинци, включително и капитанът на кораба, останаха на плавателния съд по собствено желание. Капитанът е казал на премиера Петков, че се чувства в безопасност и има провизии и се надява да запази кораба като един истински капитан.
  • Пет “мощни” руски ракети удариха Лвов – град в западната част на Украйна, който досега е пощаден от голяма част от боевете, откакто Русия нахлу в Украйна.

  • Великобритания има активни договори за около 300 милиона паунда с компании, които все още оперират на руския пазар. Украинска депутатка заяви, че по този начин британските данъкоплатци спонсорират косвено "военната машина на Путин".

  • Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към Европейския съюз. Това съобщи Игор Жовква, заместник-началник на кабинета на президента Володимир Зеленски.
  • Най-малко трима цивилни са били убити от руски артилерийски и ракетен огън в източния украински град Харков, съобщиха украинските власти.
  • Украйна не може да се откаже от своите територии. Това заяви президентът Володимир Зеленски. “Не можем да се откажем от нашата територия, но трябва да намерим някакъв диалог с Русия. Ако те са способни на това, значи сме готови. Ако има възможност да говорим, тогава ще говорим, но не на базата на руския ултиматум. Това е въпрос на отношение към нас”, добави той.
  • Останалите в южния пристанищен град Мариупол украински военни продължават съпротивата, като отхвърлят искането на руснаците да се предадат”, заяви украинският премиер Денис Шмигал.