Екип на BG VOICE

Въпреки че остават броени дни до деня на вота, много българи по света не знаят за какво ще се гласува на 25 октомври. Дори в Чикаго, където живее голяма компактна българска общност, мнозина не предполагат, че имат право да дадат своя глас в референдум тази неделя. „Че то за референдума може ли да се гласува? Не знаех, щом може, ще гласувам" - бе изненадан Иван, който живее в Чикаго.

Ситуацията не е по-различна и на други места, където хората дори не подозират, че около тях ще има избирателни секции. Наблюдатели подозират, че отделянието от Родината, комбинирано със слабата информираност, ще допринесат за слаба избирателна активност. Все пак има и хора, които биха отделили от личното си време дори да са доброволци в избирателните секции.

„Ще почивам тогава и с удоволствие ще проверя,къде и как мога да стана наблюдател или член на секционната комисия, за да помогна да има по-висока избирателна активност" - заяви Йордан, който също живее и работи в Чикаго.

Друг българин е категоричен, че няма да иде до урните поради своите убеждения: България, според мен, е тежка комунистическа държава и никакви избори и референдуми няма да променят статута на обикновенния човек. Тези, които си правят игри, единствени имат полза" - смята Александър.

Има и по-информирани хора, които знаят защо се гласува и дори къде, но разстоянията за тях са изключително големи. Галина Даскалова например живее в Хартфорд, Кънектикът и най-близката избирателна секция за нея ще е в Ню Йорк. „Много хора не могат да отделят време и средства, за да пътуват, а се налага да ползват понякога дори самолет, за да стигнат до мястото, където има секция. Това би отнело цял ден. Знам, че обикновено в Ню Йорк е най-близкото място, където е възможно да се гласува" - обясни Галина. Надежда Туча също има подобен проблем. „Никога не съм гласувака, защото няма къде. За мен е страшно далеч да ида където и да е било, в която и да е секция".

По информация на ЦИК право да опражнят гласа си имат всички български граждани, които са навършили 18 години, имат валиден документ за самоличност и не са лишени от свобода. Въпреки разяснителната кампания и хвърлените средства за популяризиране на референдума, българите в чужбина така и остават неосведомени. „Следим събитията доколкото можем, за да научаваме какво се случва в България, но специално за този референдум разбирам от вас, че имаме право да участваме в него", казда пред репортер на BG VOICE Йорданка Петкова.

ЦИК обяви финалния списък с места, където българите по света ще могат да упражнят правото си на глас - 312 секции в 45 държави. Най-много ще са те в САЩ, Испания, Германия. Секциите в Турция са силно редуирани - само до 21, докато на миналите парламентарни избори там хората с български паспорт можеха да упражнят правото си на глас на 136 места.

За сметка на това пък в Америка този път има секции на места, където досега не е имало такива. В САЩ общо секциите са 41, а в Канада - 7. За първи път от поне два вота насам хората, които живеят в района на Чикаго, ще могат да упражнят своя вот и в двете църкви „Св. Иван Рилски" и „Света София". Но пък за първи път избирателна секция в консулството няма да има.