С изложбата „Белене – смели истории от първо лице“ жители и гости на американската столица ще могат да пътуват назад във времето и да се потопят в мрачната история на най-дълго просъществувалия комунистически лагер в България. Изложбата гостува на Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон от 11 до 14 юни 2024 г.

Посетителите ще могат да разговарят с бившия концлагерист Никола Даскалов посредством AI и да се запознаят със суровата реалност в лагера Белене. Син на бивш областен управител на Пловдив, Никола изпитва на гърба си цялата жестокост, която комунистическият режим в България използва срещу неудобните и инакомислещите след 1944 г. Изложбата проследява неговите преживявания – от убийството на баща му до прокуждането на Никола и майка му от Пловдив и интернирането на 18-годишния Никола в Белене.

Изложбата „Белене – смели истории от първо лице“ е инициатива на Софийска платформа в партньорство с Фондация „Америка за България“, реализирана с таланта и креативността на архитектурно студио „Ателие 3“, MP-STUDIOS, The Convo, Childish.ai и Lens2Lens.

За българския ГУЛАГ

Между 1944 и 1989 г. България е управлявана от приближен до Съветския съюз комунистически режим. Въпреки че е смятана за един от най-верните съветски съюзници, в действителност идеите на комунизма не се ползват с особена подкрепа в страната и режимът налага волята си с насилие. За да подчини съпротивляващите се и несъгласните, режимът създава около 80 наказателни центъра, някои от тях евфемистично наречени „трудово-възпитателни общежития“.

Всеки e можел да попадне в тези лагери – както съпротивляващи се срещу колективизацията, така и най-обикновени хора за произволни провинения като религиозност, разказване на неподходящи вицове или слушане на западна музика. Политическите затворници са били въдворявани без съдебна процедура и подлагани на тежък труд и нечовешко отношение години наред. Някои от тях никога не се връщат у дома. Лагерът Белене се отличава със своето дълголетие, функционирайки до 1987 г., само две години преди падането на комунизма през 1989 г.

Предполага се, че около 60 000 души са преминали през комунистическите лагери в България. Травмата бележи още стотици хиляди обаче – техните семейства, приятели, колеги.

Времето лекува, но и заличава

Изложбата „Белене – смели истории от първо лице“ е продължение на инициативата Belene.Camp – дигитален архив от интервюта с оцелели от наказателните комунистически лагери. През платформата Belene.Camp всеки с достъп до интернет може да разговаря както с Никола Даскалов, така и с други бивши концлагеристи. Сред тях е и Цветана Джерманова – една от малкото жени, които публично говорят за прекараното в лагерите време.

С избледняващия спомен за онези времена си отиват и последните оцелели концлагеристи. Без паметници, които да напомнят за съдбата на хора като Цветана и Никола и да осъждат тоталитаризма, остават митовете на комунистическата пропаганда.

Като съхранява историите за съпротива и човешко достойнство, Belene.Camp противостои на безпаметността и изгражда мост към бъдещите поколения.

За „Софийска платформа“

Двигател на изложбата „Белене – смели истории от първо лице“ е „Софийска платформа“ – един от водещите застъпници за гражданско образование и изучаване на близкото минало в България. С подкрепата на Фондация „Америка за България“ „Софийска платформа“ реализира ключови проекти, насърчаващи по-дълбокото разбиране на демокрацията и историята, като Belene.Camp, комикса „Комунизъм V2.0“ и образователни програми като лятното училище за памет и демокрация за гимназисти и студенти в Белене.

Станете свидетели на историята

Не пропускайте това незабравимо преживяване, свързващо минало и настояще. „Белене – смели истории от първо лице“ не е просто исторически разказ – изложбата улавя духа на дръзналия да се опълчи срещу тиранията. Присъединете се към нас в Музея на жертвите на комунизма от 11 до 14 юни, за да отдадем почит към борилите се за своята свобода и човешко достойнство.