Варненски танц в изпълнение на „Горана джуниър“

Елисавета Йорданова

Български ритми завладяха Ню Йорк миналата събота. Там се проведе грандиозния концерт „Ритми и мотиви" по случай десетгодишнината от основаването на фолклорен ансамбъл „Горана денс". Нови и атрактивни танци вдигнаха публиката на крака, която поддържаше изпълнителите с нестихващи аплодисменти. Ритъмът на българските народни танци беше в синхрон с ритъма на сърцата на танцьорите, които се раздадоха докрай на сцената.
Неслучайно така беше озаглавен и документалният филм, с откъс от който започна представлението. „Ритъмът на сърцето" проследява историята на създаването на ансамбъла, разказана от неговия артистичен директор и хореограф Елисавета Йорданова. Учител, но и вдъхновител; лидер, но и една от всички - такава е основателката на „Горана денс" в очите на своите танцьори, които също застанаха пред камерата, за да споделят опита си. За да проследи отблизо подготовката за юбилейния концерт, авторът на филма Стела Аристиева не пропусна нито една репетиция. Тя почти влезе в танцовите обувки на изпълнителите, за да почувства заедно с тях болката и умората от изтощителните тренировки, но и гордостта и удовлетворението от добре свършената работа. Целият филм вече може да бъде видян на страницата на „Горана денс" във фейсбук (www.facebook.com/GORANADANCE).
Спектакълът представи обичани български хора от всички етнографски области на България с интересни хореографски композиции. Копаница, Петруниното, варненското, граовското, арап, пайдушко и още много други бяха изпъстрени с нови костюми и украси на главите си. В двучасовото представление взе участие и младежкият ансамбъл „Горана джуниър" към българското училище „Христо Ботев" и така на сцената се изявиха трийсет танцьори от различни поколения. Двадесетте танцови композиции бяха придружени с изпълненията на народно певческото трио „Български гласове" под ръководството на Влада Томова, както и на певицата Петя Маглова и музиканта Любомир Смилянов, който свири на трите най-характерни български музикални инструмента - гайда, гъдулка и кавал.
Над двеста души аплодираха изпълнителите, в това число и генералният консул на България в Ню Йорк г-н Милен Люцканов. Вечерта завърши с много цветя, благодарности и сълзи от щастие. Разбира се, най-развълнувана беше Елисавета Йорданова, която със своя спектакъл успя да докосне сърцата на всички присъстващи независимо от тяхната етническа принадлежност. „Най-смелата ми мечта е да танцуваме на Бродуей", сподели хореографката. А ние сме убедени, че в бъдеще и това ще стане.
Междувременно Елисавета Йорданова проведе и творчески семинар „Танцови мотиви" в училище „Христо Ботев" в Ню Йорк. Всички присъстващи станаха свидетели на нещо уникално - част от танцьорите на „Горана денс" пресъздадоха чрез стъпките на танца мотиви от традиционните български тъкани. Домакин заедно с Елисавета Йорданова бе Мириам Милграм - етнографски специалист. Г-жа Милграм прави собственоръчно бродерии, основаващи се на българските традиционни модели, и е готова да научи всички, споделящи страстта към балканската етнография, на умението на бродират.