Българският филм „Потъването на Созопол"  спечели наградата за най-добър филм на Международния филмов фестивал в Ню Йорк миналия четвъртък.

Лентата на режисьора Костадин Бонев разказва за застаряващ архитект, който решава да потърси спомени там, където са преминали най-хубавите му младежки години - в Созопол.

Филмът ни среща с типичните моменти на предателство, приятелство, бягство и смърт, съпътстващи драматичния живот на главния герой. В ролите влизат Деян Донков, Снежина Петрова и Стефан Вълдобрев. По време на церемонията по награждаването в Ню Йорк режисьорът Костадин Бонев благодари на всички свои приятели в метрополитния град и на целия си екип, с който направили продукцията реалност.

"Потъването на Созопол" е създаден по романа на Ина Вълчанова.  Лентата е заснета с бюджет от 800 хиляди долара. Филмът беше номиниран в общо 7 категории, сред които и тези за най-добра главна мъжка и женска роля. За наградата за най-добър международен филм той пребори две чуждестранни заглавие от Англия и Нова Зеландия.

„Потъването на Созопол" вече е по кината в България, но предстои премиера в Италия и в Русия.