Известната в Чикаго българска художничка Кина Бъговска с изложба на 23 февруари в галерията на AC Architects.

Пред BG VOICE Кина Бъговска сподели,

че в Америка темите и са свързани предимно с българската култура и духовност, защото смята, че изкуството, освен всичко друго, то образова. Това е поредната изложба на сънародничката ни, но тази я определя за юбилейна. "Изложба, която има по-дълго продължение и развитие, надявам се и за в бъдеще." Експозицията е озаглавена “Нерегулирано време“, като фокусът на Бъговска е върху българските шевици и елементите от влакна.   "Напоследък се занимавам с шевицата, българския фолклор и по-точно - елементите и символите  на българската шевица." Художничката разказа, че фолклорните елементи силно я привличат заради няколко причини.  "От една страна заради цветовия контраст, от друга страна заради символите и семантиката, които носят, и от трета страна - този ритъм, който има проявление във всяка форма в живота." 

Ритъмът и музиката са в основата на творчеството на Кина Бъговска, тъй като е израснала в смейство на музиканти. Това е причината и винаги изкуството на Кина Бъговска да е в колаборация с музиката. За предстоящото събитие е поканила виолистката Благомира Липари, която ще изпълни произведение на българския композитор - Петър Христосков. "Това ще бъде в синхрон с това, което правя, тъй като ще го има този неравноделен ритъм, а той е много характерен за България." Изложбата ще бъде като колаж от няколко елемента. "Донякъде използване на оригинални шевици и тяхното доразвиване със средствата на изобразителното изкуство - в случая боя, акрилни бои, и тяхната посока в точно този ритъм." Откриването ще се състои между 18.00 и 21.00 часа местно време. По време на откриването на изложбата ще има поетично четене на поемата „Тракийско слънце“, написана от българката Здравка Владова-Момчева, която живее в Лондон.

След премиерата в Чикаго,

Кина ще покаже изложбата си и в Родината - в София и в Пловдив. "В София вече имам заявка и потвърждение от Полския културен център, тъй като съм полски възпитаник. Още не съм избрала кога ще е откриването, но ще е в началото на юни и може би ще трае до края на юли. Сестра ми ще бъде един от участниците." Сестра и, Петя Бъговска, е музикант, професор, д-р по музика, специалност контрабас. Канена е по целия свят да прави майсторски класове. Често се случва творчеството на двете сестри да се преплита. "Тя ще направи музикалното въздействие на това, което ще покажа аз като визуално такова."  Завръщането към традициите и фоклора художничката определя като необходимост. "То не е завръщане, а по-скоро до колко човек, художник или общество има нужда от това проявление. Аз мисля, че това е нещото, което търсим - отново да намерим нашата човешка същност." Бъговска определя, че точно това е хубавото на съвременното изкуство - да отразява този процес. "Дали ще е завръщане, дали ще е продължение, дали ще е отражение..въпросът е, че ние имаме нужда от него."

Художничката живее

вече 23 години в Чикаго и смята, че откъсвайки се от Родината, човек има повече възможност да оцени традициите.

"Струва ми се, че човек трябва да се откъсне от това, което има, защото го приема като даденост. И трябва да погледне нещата от страни, за да има по-панорамен поглед." По думите и погледът се променя на хората, които са далеч от Родината. "Но това не е нещо, което - отидеш в чужбина, ще изпиташ носталгия и ще се върнеш към корените си. То първо трябва да го носиш със себе си, да го занесеш и тогава да го доразвиеш и оформиш." Животът и творчеството си в Чикаго Бъговска определя за истинско предизвикателство. "Аз не съм спокойна личност, която може да стои вкъщи и да е само с четката и боите." Кина Бъговска завършва Националната художествена гимназия, учи живопис и графичен дизайн в Полша. Връща се в България и става преподавател в Гимназията за приложни изкуства. По-късно започва живота си в Чикаго, където вече години наред не само твори, но и преподава изобразително изкуство.  Общите изложби, в които е участвала, вече са над 60, а самостоятелните - повече от 25. Почитателите на нейното изкуство са се срещали с него в Чикаго, Вашингтон, Маями, Ню Орлиънс, Единбург, Париж, в София разбира се, и в още различни  точки по света. Нейни картини има и в много частни колекции.